Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

fædighæk liguster terrasse

Hvilken type ligusterhekk bør jeg velge?

Det finnes ulike sorter av ligusterhekker, hver med sine kjennetegn. De tre overordnede kategoriene er Liguster vulgare 'Atros', Liguster vulgare 'Liga' og Liguster ovalifolium. Her på siden vil vi gå gjennom de ulike typene av ligusterhekker, slik at du lettere kan ta beslutningen om hvilken type du bør velge.

Den vanlige ligusteren (Ligustrum vulgare)

Den mest vanlige ligustersorten er Ligustrum vulgare. Denne liguster har to undersorter: Ligustrum vulgare 'Atros' og Listrum vulgare 'Liga'.

I tillegg finnes det en annen art kalt Ligustrum ovalifolium også kjent som vinterliguster.

Hos PRIMA FERDIG HEKK finner du alle de 3 sortene i sortimentet.

Ligustrum vulgare ’Atros’

Ligustrum vulgare ’Atros’ er et populært valg av hekk på grunn av sine karakteristiske trekk. Den skiller seg ut ved å ha mørkere og buttete blader, noe som gir den et fyldig utseende. I tillegg har ’Atros’ en buskete og tett grenstruktur, som også bidrar til det fyldige utseendet.

Kjennetegn ved Liguster ’Atros’

Mørkegrønne blader ⋅ Eviggrønn ⋅ Vindsterk ⋅ Vinterblad ⋅ Dufter ⋅ Blomster og bær ⋅ Ikke angrepet av dyr ⋅ Tåler sandholdig jord ⋅ Tåler leirholdig jord ⋅ Tåler fuktig jord ⋅ Tørketolerant ⋅ Tåler byluft ⋅ Tåler saltluft ⋅ Skyggetolerant ⋅ Giftig ⋅ Tåler beskjæring og formklipping

Liguster Atros blade

Ligustrum vulgare ’Liga’

Ligustrum vulgare 'Liga' er en mer vinterherdig og robust hekk enn Liguster 'Atros', og den er også kjent som den mest robuste typen av liguster. Med en mer oppreist grenstruktur og grovere grener tåler Liguster 'Liga' større snøtrykk sammenlignet med andre ligustertyper som Liguster 'Atros'.

Denne typen liguster kjennetegnes av en vakker dypgrønn farge. Den er populær i mange villaområder på grunn av den tette grenstrukturen som sikrer grønt skjul og avskjermet privatliv umiddelbart etter planting.

Liguster 'Liga' trives både i sandholdig og leirholdig jord. Den tåler også både tørke og skygge, den er svært tolerant overfor frost, og den tåler å bli plantet i områder med mye vind. Nesten uansett hvor den plantes, klarer denne typen liguster seg godt. Den er med andre ord en veldig enkel hekk å lykkes med.

Liguster 'Liga' mister løvet i mars/april, og den kan bli rundt 3-4 meter høy og 2-3 meter bred. Den egner seg derfor også godt til formklipping.

Liguster 'Liga' er den beste, mest klimastødige og sunne ligustertypen på markedet nå. Så hvis du leter etter det beste av det beste innenfor ligusterhekker, er denne typen det opplagte valget for deg.

Kjennetegn ved Liguster 'Liga'

Små, elliptiske blader ⋅ Mørkegrønn farge ⋅ Tett forgrening ⋅ Beholder løvet om vinteren ⋅ Vindsterk ⋅ Meget hardfør ⋅ Vinterblad ⋅ Dufter ⋅ Blomster og bær ⋅ Ikke angrepet av dyr ⋅ Tåler sandholdig jord ⋅ Tåler leirholdig jord ⋅ Tåler fuktig jord ⋅ Tørketolerant ⋅ Tåler byluft ⋅ Tåler saltluft ⋅ Skyggetolerant ⋅ Giftig ⋅ Tåler beskjæring og formklipping

Liguster Liga blade

Ligustrum ovalifolium

Ligusteren ovalifolium har flere karakteristiske trekk som skiller den fra andre ligustersorter.

Ligustrum ovalifolium kjennetegnes av å ha brede blader. Den fungerer veldig godt som hekk og tåler å bli klippet og beskåret (også formklippet), men den er ikke like robust og hardfør som noen av de andre ligustersortene. Denne typen er mer sensitiv og har lavere toleranse for frost enn sine artsfrender. Tross sine mindre hardføre egenskaper er Ligustrum ovalifolium en vintergrønn, vakker og robust hekk. De grønne, brede bladene, som når en lengde på ca. 5-6 cm, gir en tett og virkelig flott hekk.

Liguster ovalifolium egner seg spesielt godt som hekk hvis du bor i kystnære områder, hvor vinterfrosten ikke er intens.

Liguster ovalifolium mister løvet i mai, og den kan nå en høyde på rundt 3-4 meter med en bredde på 2-3 meter.

Du bør velge denne typen liguster hvis du ønsker en ligusterhekk med virkelig vakre, brede blader som beholder den grønne fargen gjennom vinteren.

Kjennetegn ved Liguster ovalifolium

Ovale og grønne blader ⋅ Bredbladet ⋅ Hurtigvoksende ⋅ Vindsterk ⋅ Vinterblad ⋅ Dufter ⋅ Blomster og bær ⋅ Ikke angrepet av dyr ⋅ Tåler sandholdig jord ⋅ Tåler leirholdig jord ⋅ Tåler saltet jord ⋅ Tåler fuktig jord ⋅ Tørketolerant ⋅ Tåler byluft ⋅ Tåler saltluft ⋅ Skyggetolerant ⋅ Tåler beskjæring og formklipping

Liguster Ovalifolium blade

Hvilken liguster er best?

Valget av den beste ligusterhekken avhenger i stor grad av personlige preferanser og behov. Hver type liguster har sine unike trekk og fordeler, så det endelige valget avhenger av dine preferanser og de spesifikke forholdene i hagen din.

Uansett hvilken type liguster du velger, kan du finne et bredt utvalg hos PRIMA FERDIG HEKK. Vi står også klare til å hjelpe deg med å velge hvilken type liguster som passer best for deg. Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål om de ulike typene liguster eller trenger generell veiledning for å velge den beste ligusterhekk for hagen din.

Sammenligning av de tre typene liguster:

01 'Atros'

 • Fyldig utseende
 • Mørke og buttede blader
 • Buskete og tett grenstruktur
 • Vintergrønn / delvis eviggrønn
 • Trives i flere ulike miljøer

02 'Liga'

 • Den mest hardføre ligustertypen
 • Vakker, dypgrønn farge
 • Oppreist, tett grenstruktur
 • Trives nesten overalt
 • Enkel å lykkes med

03 Ovalifolium

 • Vakre, brede blader
 • Vintergrønn
 • Hurtigvoksende
 • Tett og elegant hekk
 • Tåler ikke hard frost