Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Vanningsveiledning – lær hvordan du vanner hekken din riktig

Vann er nøkkelen til å lykkes med ferdighekken. Det er viktig at du er oppmerksom på vanning av hekken de første to årene. Her kan du lese hva du må gjøre for å lykkes med vanning av hekken.

Sådan vander du din hæk

Vann er nøkkelen til å lykkes med ferdighekken. Når du planter ferdighekk, er det derfor viktig at du er oppmerksom på vanningen de første to årene etter planting. Etter to år har hekkens rotnett så godt feste at den selv kan ta opp vannet og næringen den trenger. Frem til da må du hjelpe den litt på vei. Her kan du lese hva du må gjøre for å sikre at du lykkes med vanningen og «vanner til vekst», og ikke bare for å overleve.

Foreta en vanningstest – oppnå 100 % riktig vanning

Det første du må gjøre når du har plantet ferdighekken, er å kontrollere hvor mye vann som skal til for å gjennomvanne hekken. Gjennomvanning betyr at jordklumpen der rotnettet ligger blir gjennomvåt på 30 cm dybde. Vi anbefaler at du vanner hekken 1–2 ganger i uken, avhengig av nedbørsmengden.

Det er ingen fast regel for hvor lenge det tar å vanne PRIMA FERDIG HEKK. Riktig vannmengde  avhenger av hvilken jord du har hjemme hos deg. Les mer om jordtyper i vår jordveiledning. Du må altså teste det ut før du vet hvor mye vann som skal til. Se hvordan du enkelt kan teste det i videoen nedenfor.

I videoen viser vi hvordan du tester hvor mye vann som skal til for å gjennomvanne plantens rotnett. Hvor mye vann plantene skal ha og hvor lenge du skal vanne varierer ettersom jordforholdene varierer fra hage til hage.

På de kraftige og leirete jordtypene tar det veldig lang tid før vannet rekker å mette jorden til en dybde på 30 cm, ettersom vann har vanskeligheter med å trenge gjennom leire, og derfor synker sakte. Vannet synker raskt gjennom sandholdig jord, og du må dermed vanne mer. Vi opplever ofte at kundene våre får en stor aha-opplevelse etter å ha sett videoen, så klikk nå og bli litt klokere.

 

Så ofte må du vanne

De første to årene etter planting, vær oppmerksom på å vanne hekken. Hekkens rotsystem har etter dette fått så godt tak i undergrunnen at den kan leve uten din hjelp. Men hvis det er en ekstrem tørkeperiode av det 3. året etter planting, må du også være oppmerksom på vanning i år.

Du bør begynne å vanne hekken allerede ved å spire i april måned. Vann 1-2 ganger i uken i perioder uten nevneverdig nedbør. Vær oppmerksom på at en vannkanne krever inntil 12 liter vann pr. hekkplante.

Du ønsker å gi hekken den beste starten på det nye livet sammen med deg, og noen tror det betyr å gå og vanne hekken hver dag. Men det er hekken absolutt ikke fornøyd med, da en konstant fuktig jord vil hindre det naturlige luftskiftet i jorda. Dette hindrer oksygen i å nå røttene og hemmer rotveksten.

Gi hekken din de beste forholdene med våre 3 små huskeregler
  1. Sjekk hvor mye vann som trengs for å gjennomvanning
  2. Gjennemvann 1-2 ganger i uken. En gjennomvanning krever  opptil 10-12 liter vann per hekkplante.
  3. Vann aldri hver dag

Vann med dryppslange

Vi anbefaler at du kjøper en dryppslange samtidig som du bestiller din nye ferdighekk, slik at du får alt levert samtidig. Hvis du allerede har kjøpt ferdighekken din og først leser dette nå, så vil vi anbefale deg å kjøpe en dryppslange hos ditt lokale hagesenter.

Dryppeslange er den enkle måten å vanne hekken din tilstrekkelig, og vann er nøkkelen til suksess om hekkeplanting. Når du bruker dryppeslange, drypper vannet sakte ned til bakken og absorberes i bakken i stedet for å renne av. Dette betyr at vannet får trenge dypt ned i jorden til plantens rotsystem i stedet for å renne av og vanne mye annet, som det vil gjøre om du bare heller 10 liter på fra en stor bøtte.

En dryppslange er en miljøvennlig og vannbesparende vanningsmetode, da du minimerer vannforbruket ditt. Dette er fordi vanning er målrettet ettersom du bare vanner hekken og ikke vanner ugresset eller gresset. Samtidig sparer det tid, da du slipper å stå med hageslange i flere timer. Du skrur bare på vannet, og lar dryppslangen gjøre jobben mens du lener deg tilbake og nyter synet av en hekk i velvære.

Les hele vår pasningsveiledning her.

Vand med drypslange

Nyheter

Laurbærhegg Etna plantet

Artikkel mandag d. 8 april 2024

Fordeler og ulemper med en laurbærhegg

Pantegropa

Artikkel onsdag d. 5 april 2023

Sjekk jordforholdene før planting

Tre ting er helt essentielle for, at din færdighæk vil få et godt liv hos dig – nemlig kvaliteten af den jord du planter færdighækken i samt jorden under planterenden (undergrunden), og om du husker at vande tilstrækkeligt.
PRIMA-FÆRDIG-HÆK-boegehaek-faerdighaek-boeg-150cm

Artikkel onsdag d. 22 mars 2023

Ferdighekk guide

Ferdige hekker er ikke bare ferdige hekker. Derfor, i denne artikkelen, gir vi deg 3 viktige og gode tips om hvordan du enkelt kan få øye på en kvalitets ferdighekk.
Ekspedisjon av PRIMA FERDIG HEKK

Artikkel fredag d. 4 november 2022

Plant i vei i minusgrader

Kan man plante PRIMA FERDIG HEKK i minusgrader? Det spørsmålet får vi ofte når det kalde vinterværet melder sin ankomst. Derfor forklarer vi her hvorfor du gjerne kan plante nå, og hvorfor det faktisk er en fordel på mange måter.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikkel søndag d. 24 april 2022

Bøkehekk – en absolutt hekkfavoritt

Bøk er en av de mest populære hekkene i vårt sortiment. Derfor opplever vi også at mange av spørsmålene vi mottar handler om pleie og håndtering av bøk, samt bøkehekkens pris og når man kan plante en bøkehekk.
Ferdighekk bøk fra PRIMA FERDIG HEKK - Carsten Knudsen Rynkeby Huse

Artikkel tirsdag d. 4 januar 2022

Økonomisk gevinst ved etablering av PRIMA FERDIG HEKK

CARSTEN KNUDSEN A/S valgte å etablere en ferdighekk i stedet for å plante de klassiske små tynne hekkstokkene på slutten av prosjektet. Dette gjorde at de siste 7 av 20 eksklusive utleieboliger bygget i RYNKEBY HUSE ble leid ut svært raskt. Les hvorfor her
Bøg - fagus sylvatica

Artikkel søndag d. 12 desember 2021

5 gode grunner til at du bør velge bøk eller agnbøk

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg Vinter Premium

Artikkel fredag d. 5 oktober 2018

Gartneren anbefaler – Den sterke og sunne Agnbøk ‘Vinter Premium’

Agnbøk har mange fordeler, noe som gjør det til et spesielt populært hekkvalg i norske hager. Vi gir deg her 4 gode grunner til å velge agnbøk 'Vinter Premium'.
Færdighæk plantes

Artikkel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut hagedrømmen

Du trenger ikke ha grønne fingre for å plante PRIMA FERDIG HEKK les her hvor enkelt det er å lage vakre, harmoniske hekkrammer med en ny fullvoksen kvalitetshekk fra PRIMA FERDIG HEKK.
Færdighæk plantes

Artikkel mandag d. 5 juni 2017

5 gode grunner til å velge PRIMA FERDIG HEKK

Fullvoksen hekk og privatliv med et tastetrykk. PRIMA FERDIG HEKK lar deg slippe å vente i mange år på at det skal vokse opp en fullvoksen kvalitetshekk.