Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

PRIMA FÆRDIG HÆK liguster liga 180

Flytting av ligusterhekk

Å flytte en ligusterhekk kan være en utfordrende, men absolut mulig oppgave hvis det gjøres riktig. Vi guider deg gjennom hvordan du kan flytte eller fjerne en ligusterhekk.

Kan man flytte en ligusterhekk?

Det er mulig å flytte en ligusterhekk. Flyttingen vil imidlertid alltid stresse hekken. Grad av stress avhenger av hvilken årstid man velger å flytte og omplante ligusterhekken på, samt hvor lenge den har stått på sin nåværende plass. Hvis ligusterhekken har stått det samme stedet i 5-6 år eller mer, kan det være en tvilsom affære.

Hvis du likevel har grunn til å flytte hekken, kommer her en guide til hvordan du gjør det:

Slik flytter du en ligusterhekk

Forberedelse: Når du skal flytte din ligusterhekk, bør du begynne med å vanne gjennom hækken.

Tidspunkt: Det beste tidspunktet å flytte en ligusterhekk er vanligvis om høsten eller tidlig vår. Du kan imidlertid også flytte en ligusterhekk på andre tidspunkter av året.

Grav opp planten: Når du har bestemt deg for å grave opp ligusterhekken, må du sørge for å få med deg en solid jordklump sammen med hekken. Stikk ned rundt planten ca. 20 cm fra basen i en dybde på minst 30 cm. Vær forsiktig så du bevarer så mange røtter som mulig.

Flytting: Løft de løsnete ligusterhekkplantene opp med en spade og flytt dem til det nye ønskede stedet. Sørg for at hekken er plantet i samme dybde som før.

Vanning og pleie: Etter at du har flyttet ligusterhekk og omplassert den, er det viktig å sørge for grundig vanning. Pass på å vanne hekken umiddelbart etter flyttingen for å hjelpe med å etablere røttene. Fortsett deretter med å vanne jevnlig de første årene etter flytting av hekken.

Husk, jo bedre du kan bevare røttene under prosessen, desto større er sjansen for at hekken vil trives på det nye stedet.

Flytning af en LIGUSTRUM VULGARE LIGA

Slik fjerner du en ligusterhekk helt

Hvis du ønsker å fjerne ligusterhekk helt og ikke har planer om å plante den et annet sted, trenger du ikke å bekymre deg for å bevare røttene.

Hvis jorden er tørr når du skal fjerne ligusterhekk, er det en god idé å vanne godt rundt hekken for å løsne jorden. Dette gjør det mye enklere å grave opp hekken ordentlig.

Prinsipielt sett kan du bare grave rundt ligusterhekkens røtter. Grave så dypt som mulig for å løsne jorden rundt røttene og deretter prøve å trekke opp hekkeplanter. Hvis røttene er sterkt forbundet og ikke kommer lett opp, kan du bruke en øks eller en beskjæringssaks for å klippe gjennom de tykke røttene.

Hvis hekken din er stor og tett, kan det være en fordel å beskjære den før du begynner å grave den opp. Beskjær ligusterhekken ned til jorden for å gjøre det lettere å jobbe med røttene. Begynn deretter å grave rundt basen av hver plante, trekke opp røttene og fortsett å grave til alle røttene er fjernet.

Til slutt er det bare å kvitte seg med hekkematerialet.

Hvis du ikke ønsker å grave opp ligusterhekk selv, kan du få hjelp av en gartner.

færdighæk plantes

FAQ:
Flytting av ligusterhekk

Kan man fjerne en ligusterhekk?

Ja, det er mulig å fjerne en ligusterhekk. Hvis du ikke har planer om å plante den et annet sted, trenger du ikke å bekymre deg for å bevare røttene.

Kan man flytte en ligusterhekk?

Ja, du kan flytte en ligusterhekk. Flyttingen vil imidlertid alltid være stressende for hekken. Grad av stress avhenger av hvilken årstid du velger å flytte og omplassere ligusterhekken, samt hvor lenge den har stått på sin nåværende plass.

Hvordan fjerner jeg en ligusterhekk?

Når du vil fjerne en ligusterhekk, kan du i prinsippet bare grave rundt ligusterhekkens røtter. Grave så dypt som mulig for å løsne jorden rundt røttene og deretter forsøke å dra opp hekkeplantene. Hvis røttene er sterkt forbundet og ikke kommer lett opp, kan du bruke en øks eller en beskjæringssaks for å kutte gjennom de tykke røttene.

Hvis hekken din er stor og tett, kan det være en fordel å beskjære den før du begynner å grave den opp.

Hvordan flytter man en ligusterhekk?

Når du ønsker å flytte ligusterhekk, bør du først vanne hekken grundig. Stikk ned rundt planten ca. 20 cm fra basen i en dybde på minimum 30 cm. Trekk forsiktig opp plantene med en rive eller spade og flytt dem til det nye ønskede stedet. Vær forsiktig når du flytter ligusterhekk, slik at du bevarer så mange røtter som mulig og sørg for å få med en stor rotklump.

Husk, jo bedre du kan bevare røttene under prosessen, jo større er sjansen for at hekken vil trives på det nye stedet.

Hvordan graver man opp en ligusterhekk?

For å grave opp en ligusterhekk må du stikke ned rundt planten, ca. 20 cm fra basen i en dybde på minst 30 cm. Bevar så mange røtter som mulig under prosessen.

Når er det beste tidspunktet å flytte en ligusterhekk?

Det beste tidspunktet å flytte en ligusterhekk er vanligvis om høsten eller tidlig vår. Disse periodene skaper minst stress og gir hekken bedre muligheter for å etablere seg igjen.