Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Liguster liga hæk

Planting av ligusterhekk

Å plante en ligusterhekk kan virke som en stor og overveldende oppgave, men det er det faktisk ikke. Det er faktisk både enkelt og raskt. Det er bare noen få ting du bør være oppmerksom på for å lykkes med planting av en ligusterhekk. Les vår guide og få en trinn-for-trinn veiledning om hvordan du planter din ligusterhekk, og få svar på når det beste tidspunktet for planting er.

Trinn-for-trinn guide for planting av ligusterhekk

Step 1
Forarbeid
Hækplanter ikon
Step 2
Planteavstand
Step 3
Vann plantene
Step 4
Plantegrøft
Step 5
Planting
Step 6
Vanning
Step 7
Gjødsling
Step 1

Forbered jorden

Før du kan plante din nye ferdighekk av liguster, er det viktig å forberede jorden. Sjekk jordforholdene og finn ut kvaliteten på jorden. Vurder om jordstrukturen er fin, eller om du trenger å kjøpe jordforbedring eller annen god hekkjord.

Hvis du er usikker på hvordan jorden for en ligusterhekk skal være, kan du lese vår guide: Jord til ligusterhekk.

Lars fortæller

Lars forteller om forarbeidet ved en ny ligusterhek og hva man bør være spesielt oppmerksom på

Step 2

Planlegging av planteavstand

Bestem den ønskede avstanden mellom hver ligusterplante. Avstanden mellom hver ligusterplante kan variere avhengig av dine preferanser for tettheten i hekken. Hvor mange hekkplanter du trenger avhenger naturligvis av avstanden mellom dine planter.

Vi anbefaler at du planter 3 eller 2,5 ligusterhekker per meter. Planter du 3 ligusterhekker per meter får du en veldig tett hekk. Velger du å plante 2,5 ligusterhekker per meter, får du også en fin, tett hekk - selv om tettheten ikke blir like god som ved å plante 3.

Step 3

Sett ligusterplantene i vann

Når du mottar dine ligusterhekksplanter, må du først sørge for å vanne dem godt før du planter dem. Vann roten på ferdighekken slik at klumpen blir gjennomvåt - uten at den blir drivvåt og mister fastheten. Du kan eventuelt sette plantene i vann slik at de blir grundig vannet og absorberer tilstrekkelig med vann.

Step 4

Grav en plantegrøft

Plantegrøften din skal være 40 cm bred og 30 cm dyp, slik at den er både bred og dyp nok til å romme rotklumpen på ligusterplanten.

Når du har gravd din plantegrøft, må du løsne jorden i bunnen av grøften slik at både lufttilførsel og drenering fungerer optimalt rundt hekkens røtter.

Bøgehæk fra prima færdig hæk

Lars viser hvordan du graver plantegrøfta

Step 5

Plante ligusterhekken

Merk at du skal la nettet være rundt roten når du planter din ligusterhekk. Nettet beskytter roten under hele plantingen, og når du skal pakke jorden rundt etter planting. Nettet er 100% organisk og vil brytes ned etter planting.

Husk å vende ligusterplantene riktig når du planter din ligusterhekk. Hver ligusterplante har to klippede sider og to uskårne sider. Vend de to uskårne sidene mot hverandre slik at de utstående grenene kan flettes sammen til en sammenhengende ligusterhekk.

Nå er tiden kommet for å sette ligusterplantene i jorden. Plasser forsiktig ligusterplantene i plantegrøften og fyll jord rundt røttene. Sørg for at plantene står oppreist og dekker best mulig for å oppnå en jevn hekkflate. Fyll først en tredjedel med jord rundt de stabile jordklumpene. Deretter, se på hekken på avstand for å sjekke om plantene står oppreist og danner en jevn hekkflate. Hvis toppen ser jevn ut, fortsett med å plante ligusterhekkplantene med den valgte avstanden. Hvis ligusterhekken din ikke er jevn, juster plantene slik at resultatet blir bra, og du kan nyte synet av ligusterhekken din i mange år fremover.
Følg deretter instruksjonene i "Vanning".

Step 5a - Bruk av støttepæler og plastbelagttråd

Som utgangspunkt er det ikke nødvendig å bruke pæler eller plastbelagt tråd når du har kjøpt liguster ferdighekk fra PRIMA FERDIG HEKK. Våre ligusterhekker leveres med stabile jordklumper, slik at de står sterkt og stabilt.

Men hvis du planter på spesielt utsatte steder, kan det være nødvendig å sette opp støttepæle ved planting. Bind forsiktig hekken til pælene med den plastbelagte tråden for å gi ekstra støtte, til den er etablert. Den beste støtten oppnår du ved å plassere tråden ca. 1 meter over jorden med 2 meter mellom pælene.

Lars fortæller

Lars forklarer hvordan du planter en ligusterhekk

Step 6

Vanning av ligusterhekk

Om du skal vanne eller ikke, avhenger av tidspunktet du planter ligusterhekken din.

Planter du ligusterhekken i vintermånedene (november - mars), er det ikke nødvendig å vanne ved planting.

Men hvis du planter ligusterhekken om våren, sommeren eller høsten, er det veldig viktig å vanne ligusterhekken rikelig. Når du har plassert ligusterplantene i plantegrøften, bør du fylle grøften 1/3 opp med jord og resten med vann. Når vannet har sunket, fortsetter du med å fylle grøften med jord, som du deretter tråkker fast med foten, slik at ligusterplantene står solidt. Avslutt med å vanne igjen for å sikre at ligusterplanten får tilstrekkelig fuktighet i den nyplantede jorden.

Fortsett med regelmessig vanning til hekken er fullt etablert. Dette gjelder spesielt i ukene rett etter at du har plantet hekken og de påfølgende årene. Dette bidrar til å etablere røttene og er avgjørende for ligusterhekkenes vekst.

vand 2

Lars viser hvordan du tester om du har vannet ligusterhekken tilstrekkelig

Step 7

Gjødsling

Etter planting av ligusterhekken fra våren og frem til sen sommeren, anbefaler vi at du tilfører gjødsel for å styrke hekkens vekst. Følg våre anbefalinger for dosering og hyppighet for å oppnå beste resultat.

Les mer om gjødsling her: Gjødsling av ligusterhekk.

lars

Lars forteller om pasning av ligusterhekken

Når kan man plante ligusterhekk?

I prinsippet kan du plante ligusterhekk året rundt, men det er noen sesongmessige hensyn du bør ta.

Vi anbefaler å plante ligusterhekk fra uke 37 til og med uke 30. I denne perioden er jorden varm, og det er vanligvis mer nedbør, noe som hjelper med å etablere røttene.

Høsten er spesielt gunstig fordi jorden fortsatt er varm fra sommeren, men lufttemperaturen er kjøligere, noe som reduserer fordampningen og letter overgangen for plantene. Ved høstplanting har plantene tid til å slå rot før vinteren, mens vårplanting gir dem muligheten til å dra nytte av den stigende temperaturen og økt sollys. Planting av ligusterhekk om vinteren er også greit, så lenge jorden ikke er frossen eller veldig våt etter kraftig regn eller snøfall.

Flytning af en LIGUSTRUM VULGARE LIGA

Unngå å plante ligusterhekk hvis været ikke er gunstig for planting

Det er viktig å unngå å plante ligusterhekk når været ikke er egnet for planting. Dette gjelder ekstreme værforhold som svært varme sommerdager eller perioder med frost. Om sommeren bør du være mer oppmerksom når du planter, spesielt hvis det er varmt vær, da dette kan øke vanntapet og stresse de nylig plantede plantene. Om vinteren kan planting være mer risikabelt på grunn av lavere jordtemperaturer og frost, samt lavere aktivitet i plantenes røtter.

Hvis du planlegger å plante ligusterhekk om sommeren, må du sørge for å gi ekstra pleie i form av rikelig vanning.

Liguster Listrum

Dette trenger du for å plante en ligusterhekk

Før du begynner å plante ligusterhekk, er det viktig å ha forberedt prosessen og ha kontroll på alt før du setter plantene i jorden. Når du først mottar ferdighekken, har du 48 timer på å plante hekken for å unngå at den tørker ut eller blir skadet på annen måte.

Sørg også for at du har alt utstyret klart for prosessen.

Dette trenger du for å plante en ligusterhekk:

  • Ligusterplanter
  • En spade
  • En skovl
  • Et målebånd
  • Gjødsel
  • En haveslange og dryppslange til vanning
  • Eventuelt jordforbedring
PRIMA FÆRDIG HÆK plantes

FAQ
Planting av ligusterhekk

Hvordan planter man en ligusterhekk?

Å plante en ligusterhekk er en relativt enkel prosess. Vi har laget en guide som veileder deg trinn for trinn i planting av en ligusterhekk.

Hva bør jeg gjøre før jeg starter å plante min ligusterhekk?

Før planting er det viktig å forberede prosessen. Sørg for å ha alt utstyret klart og planlegg planting før levering av ferdighekken, da du har 48 timer til å plante ligusterhekken fra leveringstidspunktet.

Hva trenger jeg for å plante en ligusterhekk?

For å plante en ligusterhekk trenger du ligusterplanter, en spade, en skuffe, målebånd, gjødsel, en hageslange og dryppslange, og eventuelt jordforbedring.

Hvor mange ligusterplanter per meter?

Antall ligusterplanter du bør plante per meter avhenger av dine preferanser når det gjelder hekkens tetthet. Vi anbefaler å plante 3 eller 2,5 ligusterhekker per meter for optimal tetthet.

Når bør man plante en ligusterhekk?

Det beste tidspunktet for planting av ligusterhekk er vanligvis om våren eller høsten. Disse årstidene gir optimale forhold for at ligusterhekken kan etablere sunne røtter. Ligusterhekk kan plantes fra uke 37 til og med uke 30.

Unngå ekstreme værforhold som svært varme sommerdager eller frostperioder.

Kan jeg plante en ligusterhekk om sommeren eller vinteren?

Ja, det kan du. Du kan plante liguster fra PRIMA FERDIG HEKK hele året, men generelt fraråder vi å plante ligusterhekk fra august til midten av september. Vi anbefaler ikke planting:

 • Hvis temperaturene er for høye i en lengre periode (over 25 grader).
 • Hvis jorden er frossen eller svært våt etter kraftig regn eller snøfall, ellers kan du fint plante i løpet av vinteren.