Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Sykdom i liguster: Ligusterbladflekk

Ligusterbladflekk er en helt normal og ganske ufarlig sykdom i ligusterhekker. Les her hva du kan forvente, og hva du bør gjøre hvis du opplever det i din ligusterhekk.

Bladflekksykdom er en vanlig sykdom i ligusterhekker

Ligusterbladflekksykdom skyldes en sopp som spesielt angriper i fuktig vær. Soppen viser seg ved å lage sorte flekker på bladene. Soppen kan angripe de fleste ligustersorter, og det er en helt vanlig sykdom i ligusterhekker.

Bladflekksoppen i liguster er sammenlignbar med og like så vanlig som det faktum at mennesker blir forkjølet når forholdene er til det - så du trenger ikke være nervøs - det er en midlertidig tilstand, og det går over igjen. Plantene ser mer nakne ut, men det er ikke en vedvarende tilstand. Les med her og bli klokere på hvorfor dette er en helt normal sykdom i liguster.

Det er et helt normalt faktum at liguster blir angrepet av bladflekksykdom. Spesielt et vått og fuktig klima skaper gunstige forhold for soppen.

Soppen er kosmetisk en irriterende faktor, men angrepet er hverken farlig eller livstruende for planten. Vi håper at vi med denne informasjonen gjør fenomenet litt lettere å forholde seg til.

Liguserbladplet

Hvor lenge fortsetter soppangrepet?

Gjennom året - og for å minimere utviklingen av sykdommen året etter, er det en fordel å fjerne det nedfallende løvet.

Vil det også komme sopp i den nye løvsettingen på hekken?

Bladsoppen kan alltid angripe og smitte hvis forholdene er til det. Smitten kan komme fra både lokale hekker og fra nye planter. En ligusterhekk, enten den er ung eller gammel, omgir seg med ligustersoppore i luften. Disse angriper når forholdene er til det. En kombinasjon av varme og høy luftfuktighet er ideelt for soppen, og det er akkurat den værforholdet vi opplever akkurat nå. For å minimere sopptilslaget og redusere spredningen av sykdommen i ligusterhekken, er det alltid bra å sørge for at bladene omdannes raskt i jorden eller blir samlet opp og kompostert når de faller av hekken.

Vil soppen smitte den eventuelt friske ligusterhekken din hvis du mottar en hekk med sopp herfra?

Det avhenger igjen av forholdene - inkludert fuktighet og vær. Ja, sykdommen fra ligusterhekken kan smitte, men hvis den etablerte hekken er i god stand (god vekst og godt gjødslet) er sjansen mindre for at den vil bli påvirket av soppen. I de fleste ligusterhekker som står i, er det en grad av bladpletsykdom. Dermed er smittebærende sporene allerede til stede. Hvis ikke ligusterhekkene i nabolaget er angrepet og smittet med sykdommen, skyldes dette at forholdene ikke fremmer soppens trivsel.

Hvor mye bør man klippe hekken tilbake i forhold til våre anbefalinger?

Når du mottar din nye ligusterhekk fra oss, trenger du selvfølgelig ikke å klippe den tilbake, slik mange grønne artikler ofte anbefaler i generell hekrådgivning med tanke på ligustersopp og sykdommer i ligusterhekken.

For eldre hekker generelt, vil det avhenge av alderen - ikke nøl med å skrive til oss med konkrete spørsmål om dette på [email protected]

Hvis det derimot er en ferdighekk du kjøpte her for 2-5 år siden, anbefaler vi at du klipper den samme klippebredden som ved mottak, slik at hekken er omtrent 35 cm bred. Eldre hekker som har blitt 60-100 cm brede kan klippes ned til ca. 40 cm.

Når bør man generelt klippe ligusterhekken tilbake ved soppangrep?

Dette bør gjøres om våren, før hekken igjen springer ut med nye friske blader.

Når forventer vi at vår produksjon er fri for dette store angrepet og tilbake til normale forhold?

Forhåpentligvis til neste sommer, akkurat som du mest sannsynlig vil oppleve det i hagen din også. Prosedyren er å fjerne all løv fra produksjonen i løpet av vinteren, og dermed fjerne (pacificere) sykdommen/soppen i området. Dette vil forhindre at det nye løvet blir infisert. Etter løvsprett er vi dermed forbi soppangrepet i produksjonen vår.

For øvrig gleder vi oss over at det for tiden utføres mye forsøk med biologiske bladgjødselstilskudd som kan stabilisere ligusterhekkene, slik at de blir mer motstandsdyktige mot ulike sykdommer i ligusterhekkene, inkludert ligusterbladflekk. For øyeblikket har slike midler kunnet holde roser fine og fri for sopp. Disse midlene vil være tilgjengelige for kjøp og bruk både profesjonelt og privat. Vi deltok i en forsøksrekke sommeren 2018.

Angriper bladflektsopp alle våre ligustre?

Liguster ovalifolium angripes generelt svært sjelden, men man bør være oppmerksom på den med tanke på det generelle klimaet, da den ikke tåler svært lave frostgrader. Det er altså en minimal risiko for at også denne typen liguster utvikler en sykdom.

Liguster bladpletsvamp

Læs om andre sygdomme i ligusterhække

Bladflektsykdom er bare en av mange sykdommer i ligusterhekker, men den kan også bli angrepet av andre. Vi har laget en oversikt over de vanlige sykdommene i en ligusterhekk. Her kan du lese mer om blant annet larver i ligusterhekker og bladlus i ligusterhekker.