Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.4 av 5 stjerner på Trustpilot

lars

Planteveiledning

Det er enkelt og raskt å plante en PRIMA FERDIG HEKK. Det er bare noen få ting du må være oppmerksom på i prosessen. Les videre her og bli ekspert på 5 minutter.

Step 1
Forarbeid
Step 2
Planting
Step 3
Husk vann
Step 4
Vindkast
Step 5
Stell
STEP 1

FORARBEID

Det er viktig at du forbereder plantingen slik at alt er klart før levering av din nye PRIMA FERDIG HEKK. Ferdighekken må plantes innen 48 timer etter levering, for å sikre at de ikke tørker ut eller blir utsatt for annen fysisk påvirkning som kan skade planten og påvirke etableringen av hekken.

PLANTEGRØFT OG JORD

Sjekk at jordforholdene er i orden på plantestedet. Hvis jorden er hard og ugjennomtrengelig, må jorden løsnes i minst 1 meters dybde. Dermed kan hekkens rotnett skytes ned uten å møte hard og ugjennomtrengelig jord.

 1. Sjekk at jorden er i orden eller om du har behov for å forbedre jorden. Les mer om jordforhold her.
 2. Grav en plantegrøft - 40 cm bred og 30 cm dyp.  Løs opp jorda i bunnen av grøfta, for å sikre lufting og drenering til hekkens røtter.
 3. Dekk over jordklumpen til plantene med jorden fra utgravingen av plantegrøfta.
 4. Hvis du kjøper ny jord fordi den eksisterende jorda ikke er god nok, anbefaler vi at du kjøper torvmose.  I den forbindelse er det ikke nødvendig å kjøpe en type med tilsatt gjødsel.  Hvis du velger å bruke torvmose, er det viktig å blande den med noe av jorda fra plantestedet i egen hage.  En annen mulighet er å lukke/toppe plantegrøfta med 5 cm jord fra plantestedet.  Hvis du har en åpen overflate av ren torvmose som ikke er blandet med jord fra hagen, vil det oppstå stor fordampning, noe som ikke anbefales.
 5. Du bør ikke bruke kompost fra gjenvinningsstasjoner i rotsonen, da konsentrasjonen av næringsstoffer kan svi røttene og skade planten.
single-article

Lars forteller om forarbeidet med en ny hekk, og hva man må være spesielt oppmerksom på

STEP 2

PLANTING

Planteprosessen har vi gjort enkel for deg siden alle PRIMA FERDIG HEKK leveres med en rotklump som passer presis i målene til plantegrøfta.

SNU PLANTENE RIKTIG

 • Når du mottar ferdighekken din, må du først vanne dem godt før du planter dem. Vann rotkulen på ferdighekken slik at de blir gjennomvåt. Du må vanne grundig slik at plantene kan absorbere vannet.
 • Når du setter hekken i plantegrøfta én etter én, må du passe på at du snur dem på den måten at du får den mest tette hekkflaten mot deg.
 • Hekkplantene har to sider som ikke  er klippet og to sider som er klippet i produksjonsprosessen.  Dette skyldes at vi bare klipper og trimmer de to sidene som skal være hekkfasade (f.eks. inn mot huset og ut mot veien) etter planting.  Det er derfor viktig at de to uklippede sidene vendes inn mot hverandre, slik at de utstående grenene forener de enkelte hekkplantene og skaper en sammenhengende hekkfasade.
 • Grenstrukturen til hekkplantene kan variere, og det er derfor viktig å være nøye med plasseringen når de plantes. Et godt tips før planting er å plassere plantene foran grøfta i den posisjonen som du har tenkt å plante dem. Deretter kan du ta et par skritt tilbake, få et overblikk og sikre at plantene står riktig før du setter dem i grøfta.
 • Det miljøvennlige nettet rundt ferdighekkens rotklump skal være på under planting. Det har én viktig funksjon, nemlig å sikre at hele rotnettet beskyttes under planting og når du stamper til jorden etter planting. Alle nettene våre er 100 % organiske og produseres av juteplanten. Det betyr at de blir raskt til jord etter planting. Når hekken er plantet, er det en god idé å trimme den lett i toppen og på sidene, slik at den får en pen finish uten strittende grener.
single-article

Lars viser, hvordan du planter en PRIMA FERDIG HEKK

STEP 3

VANN

Riktig vanning er det viktigste suksesskriteriet de første årene. Etter dette har hekken fått et så godt grep om undergrunnen i hjemmet ditt at det ikke lenger er avhengig av at du vanner.

VINTER-PLANTING
Hvis du planter i vintermånedene (nov., dec. jan. og feb.) er det ikke nødvendig å vanne ved planting.

Planting resten av året
Vann er helt avgjørende for plantenes vekst, både i ukene etter planting og i den første årene. Når plantene står godt i grøfta, må den fylles opp med 1/3 jord og resten med vann. Dette sikrer at jorda synker godt sammen rundt rotklumpen. Når vannet har sunket ned, fylles grøfta opp med jord som så må tråkkes sammen rundt klumpen, slik at planten står støtt. Deretter må du vanne på nytt.

SJEKK OM DU VANNER NOK

 • Den beste måten å kontrollere vanningen på er å få erfaring med hvor mye vann hekken trenger i hagen din. Test ved å grave et spadestikk (30 cm dypt) ved siden av jordklumpen etter vanning, og sjekk om jorden er fuktig i full dybde. Husk å sjekke flere steder hvis jorden er uens. I videoen nedenfor viser vi deg hvordan du skal gjøre det - det er enkelt, og når du først har gjort det én gang, vet du nøyaktig hvor lenge du skal vanne for å vanne nok.
 • De første to årene etter planting må du passe på å vanne hekken. Deretter har ferdighekkens rotnett fått så godt tak i undergrunnen at den kan leve uten din hjelp. Hvis det kommer en ekstrem tørkeperiode på 3. året etter planting, må du passe på å vanne dette året.
vand 2

Lars viser, hvordan du enkelt tester om du har vannet nok

STEP 4

Vindutsatt plantested

Fordelen med ferdighekk på klump er at de er svært stabile etter planting, sammenlignet med barrotshekk og hekk i potter. Det kan imidlertid være nyttig å støtte hekken hvis den plantes på spesielt vindutsatte steder.

STØTT HEKKEN I STERK VIND

 • Hvis hekken skal plasseres på et veldig vindutsatt sted, kan det være hensiktsmessig å støtte opp plantene med plastbelagt tråd mellom noen kraftige stolper.
 • Eksempler på spesielt vindutsatte plantesteder er sterk vind fra havet eller en hekk som plantes mot en åpen mark der vinden konstant kommer i full fart.
 • Den optimale støtten oppnår du ved å plassere tråden i ca. 1 meters høyde med 2 meter mellom stolpene.
 • Etter 2 år har hekkens rotnett etablert seg så godt i jorden at plantene nå står stabilt, slik at du kan fjerne stolper og støttetråd.
lars

Lars forteller om forarbeidet med en ny hekk, og hva man må være spesielt oppmerksom på

STEP 5

STELL

Godt stell av hekk krever ikke at du har ekspertkunnskap. Hvis du bare er oppmerksom på og følger rådene nedenfor om stell av hekken er du garantert suksess.

GJØDSLING, KLIPPING, BÆR OG BLOMSTER

 • Gjødsling: NPK 14-3-15 eller annen god hekkgjødsel gis to ganger i året, i slutten av april og i slutten av juni - ca. 25 gram per plante.
 • I de to første årene er det spesielt viktig at planten bruker alle sine ressurser på etablering og vekst.
 • Hvis du har kjøpt en hekktype som for eksempel liguster, laurbær, hagtorn eller en annen hekktype som blomstrer eller får bær, bør du fjerne både bær og blomster de første årene etter planting, slik at hekken bruker all energi på etablering i stedet. Det er også viktig at du husker å luke jorden for ugress ca. 30 cm på hver side av planten.

VANNING

De første to årene etter planting må du passe på å vanne hekken. Deretter har ferdighekkens rotnett fått så godt tak i undergrunnen at den kan leve uten din hjelp. Hvis det kommer en ekstrem tørkeperiode på 3. året etter planting, må du passe på å vanne dette året. Vanning er nøkkelen til suksess, og i filmen nedenfor viser vi deg nøyaktig hva du skal gjøre for å sikre at du får vannet nok med dryppslangen. I filmen viser vi deg hvordan du tester hvor mye du skal vanne, for å vanne til vekst og ikke bare til overlevelse, som mange dessverre gjør fordi de tror at de vanner nok. Det varierer fra hage til hage hvor mye vann plantene skal ha og hvor lenge du skal vanne, fordi jordforholdene varierer fra hage til hage.

 • Det er spesielt viktig at hekken får rikelig med vann, spesielt de første årene. Vanningen bør begynne allerede ved utskytning av knopper i april, hvis det er tørt. I sommerhalvåret må du vanne mye.
 • Vi anbefaler at du vanner 1–2 ganger om uken i perioder uten mye nedbør.
 • Vær oppmerksom på at gjennomvanning kan kreve opptil 10-12 liter vann per plante.
 • Du må imidlertid aldri vanne hekken hver dag, fordi en konstant fuktig jord vil forhindre det naturlige luftskiftet i jorden. Dermed kommer det ikke oksygen ned til røttene, og rotveksten hemmes.
 • Det kan være lurt å legge ut en dryppslange for å redusere vannforbruket. Du kan lese mer om dryppslange her.
 • Den beste måten å kontrollere vanningen på og få erfaring med hvor mye vann som må tilføres, er ved å grave et spadestikk (30 cm dypt) ved siden av jordklumpen etter vanning og sjekke om jorden er fuktig i full dybde. OBS! Husk å sjekke flere steder hvis jorden er uens.
Sådan plejer du din hæk

Lars forteller hvorfor vanning er nøkkelen til en sunn hekk etter planting

Sådan foregår det

Det er vigtigt, at du, forud for leveringen af din nye PRIMA FÆRDIG HÆK® forbereder plantningen, så alt er klar. Planterne skal plantes inden for 48 timer efter levering, for at sikre, at de ikke tørrer ud eller udsættes for andre fysiske påvirkninger, der kan skade planten og dermed påvirke etableringen af hækken.

vaelg-din-haek 01

01 Vælg din hæk

Vi har gjort det nemt for dig at finde netop den hæk, der passer bedst til dine ønsker. Brug vores hækguide.

levering 02

02 Levering

Hækken bliver leveret direkte til din adresse på den aftalte dag, hvor du er klar til at plante. Vi har 3 dages levering.

traeer 03

03 Plant

Den udførlige plantevejledning gør det nemt. 1-2-3 og der er skabt afskærmning, læ og skøn atmosfære.