Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Liguster Liga færdighæk plantet

Klipping av ligusterhekk: Alt du trenger å vite

Det er flere gode grunner til å klippe ligusterhekken. Klipping hjelper selvfølgelig med å bevare den ønskede formen, men det fremmer også tettere vekst og forhindrer at hekken blir for bred eller for høy. I tillegg bidrar klippingen til å gi en sunn hekk uten døde eller syke grener.

Men hvordan og når skal du klippe ligusterhekken? Les vår guide og få svar på alle dine spørsmål.

Når skal man klippe ligusterhekk?

Prinsipielt kan du klippe hekken så ofte du vil, slik at den alltid står knivskarpt. Men hvis du ikke ønsker å klippe ligusterhekken mer enn høyst nødvendig, er det nok å gjøre det 1-2 ganger i året.

  • 1 gang i året: Hvis du vil nøye deg med å klippe hekken én gang i året, bør du vente til etter Sankthans – det vil si slutten av juni eller juli. På den tiden vil blomstringen være over, og tilveksten går langsommere. Du vil derfor kunne nyte synet av din nyklippte ligusterhekk lenger.
  • 2 gange i året: Klipper du hekken to ganger i året, vil din hekk se nyklippt ut store deler av året. Første klipping av ligusterhekken bør skje rundt Sankthans, når skuddene fortsatt er myke og lette å klippe. Andre klipping av hekken skjer i løpet av vinteren, når vekstperioden er i dvale. Med den sene klippingen vil ligusterhekken din stå skarpt når vårens vekst begynner.

Hos PRIMA FERDIG HEKK anbefaler vi at du klipper ligusterhekken din 2 ganger i året – én gang i slutten av juni og igjen om vinteren (rundt november til mars). Ligusterhekken er en hurtigvoksende plante, og det er derfor best å klippe den 2 ganger i året. Ved å klippe ligusterhekken din om vinteren i stedet for sensommeren, unngår du at hekken setter nye skudd før vinteren og bruker de større knoppene i bladhjørnene på dette. Vi tror at en klipping i hvileperioden fører til kraftigere skudd om våren, og du vil få en hekk som springer vakkert ut.

Ligusterhæk

Slik klipper du ligusterhekk

En ligusterhekk kan klippes etter dine egne spesielle ønsker, så du trenger ikke å være nervøs for å gjøre noe feil.

Når du begynner klippingen av din ligusterhekk, bør du alltid starte nedenfra og arbeide deg oppover mens du holder en jevn høyde og vinkel. Dette skaper ikke bare en symmetrisk form, men gjør også klippingen mer effektiv. For å få den sunneste og fineste hekken, bør ligusterhekken klippes bredere nederst enn øverst. Dette sikrer tilstrekkelig lys til den nedre delen av hekken, slik at den forblir like vakker grønn som resten av hekken. I tillegg bidrar det til å forhindre at snø legger seg tungt på toppen og gjør hekken skjev. Vi anbefaler at du klipper din ligusterhekk til en høyde på 1,8 meter. Klipp gjerne ligusterhekk så den er 60-70 cm bred nederst og 40 cm bred øverst. Dette gir en veldig fin form. For de som har vanskelig for å klippe rett, kan det være nyttig å bruke en snor som rettesnor.

Med mindre du har til hensikt å endre formen på din ligusterhekk, anbefales det generelt å prøve å klippe etter hekkens naturlige form for å bevare strukturen. Ønsker du å endre formen, anbefaler vi å gjøre en gradvis formklipping, da det er mer skånsomt og sunnere for hekken på lang sikt. Hvis du klipper ligusterhekk for tynn, kan de gjenværende stamgrenene ha for lite styrke til å stå alene. For å unngå at hekken blir for gjennomsiktig på noe tidspunkt, kan du klippe den ene siden av hekken det ene året og den andre siden det neste året.

Mens du klipper din ligusterhekk, er det en god idé å fjerne døde eller syke grener. Dette bidrar ikke bare til å forhindre spredning av sykdommer, men stimulerer også ny vekst og hjelper med å holde hekken sunn og frodig, slik at du har en flott ligusterhekk i mange år. Dette er imidlertid ikke noe som krever ekstra oppmerksomhet fra din side - spesielt ikke hvis du har kjøpt din ligusterhekk hos oss. Så lenge du klipper din ligusterhekk 1-2 ganger i året, er det tilstrekkelig pleie for å holde hekken sunn.

Klipping av ny ligusterhekk

Mange stiller seg selv spørsmålet: Kan jeg klippe en nyplantede ligusterhekk?

Svaret er enkelt: Ja, du kan klippe en nyplantede ligusterhekk. Men når du kjøper en ligusterhekk fra PRIMA FERDIG HEKK®, er det ikke behov for omfattende klipping. Vi har allerede gjort forarbeidet, slik at du bare trenger å trimme den for å sikre en jevn utseende etter planting.

Hvis du ønsker at hekken skal vokse høyere enn du har plantet den, er dette helt mulig. Du lar bare hekken vokse og justerer toppen hver vinter ved å klippe de høyeste nye grenene ned, slik at ligusterhekken får en jevn overflate. Dette gjør du hvert år til den nye ligusterhekken har nådd ønsket høyde.

Denne tilnærmingen sikrer at den nyplantede ligusterhekken utvikler seg sterkt og sunt, samtidig som den får den ønskede formen og høyden over tid. Ved å være tålmodig og oppmerksom på hekkens naturlige vekst, vil du kunne glede deg over en godt vedlikeholdt og frodig ligusterhekk i fremtiden.

Line m. Liguster Liga

En klipping er ikke bare en klipping

Kanskje virker klippingen av ligusterhekken som en oppgave som bare handler om å holde formen på hekken. Og selv om dette selvfølgelig er en del av hensikten, er det også mange andre fordeler ved å klippe ligusterhekken regelmessig.

01 1. Fremmer tetthet

Klipning av ligusterhekk bidrar til å skape en tettere vekst. Når du klipper hekken, stimuleres den til å produsere nye skudd og grener, noe som resulterer i en fyldigere og mer kompakt hekk. Når du klipper en ligusterhekk på ett sted, vokser det to nye skudd fra det klippede stedet. Dette betyr at klipping av hekken bidrar til å styrke tettheten på grenene.

02 2. Sund, jevn vekst

Regelmessig klipping hjelper med å fjerne døde eller syke grener, noe som fremmer sunn vekst. Dette reduserer risikoen for sykdommer og skadedyrangrep og bidrar til å gi en sunn hekk som varer i mange år. Samtidig hindrer regelmessig klipping at ligusterhekken blir for bred eller for høy, noe som bidrar til en pen og jevn vekst.

03 3. Lysgjennomtrengning

Klipning av ligusterhekk åpner opp for bedre lysgjennomtrengning. Når hele hekken får tilstrekkelig sollys, bidrar det til en mer jevn og robust vekst. Den forbedrede lysgjennomtrengningen styrker hekkens generelle trivsel.

FAQ:
Klipping av ligusterhekk

Når er det best å klippe ligusterhekk?

Det er optimalt å klippe ligusterhekken din 1-2 ganger i året.

Hvis du ønsker å klippe den én gang, anbefaler vi at du venter til etter Sankthans. Hvis du derimot velger å klippe hekken 2 ganger i året, anbefaler vi å gjøre det FØR Sankthans og igjen i vinterperioden.

Hvor ofte bør jeg klippe min ligusterhekk?

Det er optimalt å klippe ligusterhekken din 1-2 ganger i året.

Vi anbefaler at du klipper ligusterhekken din 2 ganger i året - én gang mot slutten av juni og igjen om vinteren (cirka november til mars).

Kan man klippe liguster om vinteren?

Ja, du kan godt klippe liguster om vinteren.

Ved å velge å klippe hekken i vinterperioden i stedet for om høsten, unngår du at hekken utvikler nye skudd før vinteren og bruker de større knoppene i bladhjørnene til dette. Vi mener at en klipping i hvileperioden resulterer i kraftigere skudd om våren, slik at du får en hekk som springer vakkert ut.

Kan man klippe en ny ligusterhekk?

Ja, du kan gjerne klippe en ny ligusterhekk. Men når du kjøper en ligusterhekk fra PRIMA FERDIG HEKK ®, er det ikke behov for omfattende klipping. Vi har allerede gjort forarbeidet, slik at du bare trenger å trimme den for å sikre en jevn utseende etter planting.

Hvis du ønsker at hekken skal vokse høyere enn du har plantet den, er dette helt mulig. Du lar bare hekken vokse og justerer toppen hver vinter ved å klippe de høyeste nye grenene ned, slik at ligusterhekken får en jevn overflate. Dette gjør du hvert år til den nye ligusterhekken har nådd den ønskede høyden.

Hvorfor er det viktig å klippe ligusterhekk regelmessig?

Klippe av ligusterhekk er viktig for å bevare den ønskede formen, fremme tettere vekst, fjerne døde grener og forbedre lysgjennomtrengningen, noe som resulterer i en sunn og velstelt hekk.