Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Pasningsveiledning

Godt stell av ferdighekk krever ikke at du har ekspertkunnskap. Hvis du bare er oppmerksom på og følger rådene nedenfor om stell av hekken er du garantert suksess.

Step 1
Vanning
Step 2
Gjødsling
Step 3
Hekklipping
Step 4
Blomster

Vanning

De første to årene etter planting må du passe på å vanne hekken. Deretter har ferdighekkens rotnett fått så godt tak i undergrunnen at den kan leve uten din hjelp. Hvis det kommer en ekstrem tørkeperiode på 3. året etter planting, må du passe på å vanne dette året.

VANNING

Riktig vanning er nøkkelen til suksess. I videoen nedenfor viser vi deg nøyaktig hvordan du skal sikre at du vanner tilstrekkelig med dryppslangen. I videoen viser vi deg hvordan du enkelt tester hvor mye du skal vanne, ved å vanne for vekst og ikke bare til overlevelse, som mange dessverre gjør fordi de tror at de vanner nok. Det varierer fra hage til hage hvor mye vann plantene skal ha og hvor lenge du skal vanne, fordi jordforholdene varierer fra hage til hage.

  • Du må vanne hekken fra ca. 1. april (når knopperne skyter) til 1. november.
  • Det er spesielt viktig at hekken får rikelig med vann, spesielt de første årene. Vanningen bør begynne allerede ved utskytning av knopper i april, hvis det er tørt. I sommerhalvåret må du vanne mye.
  • Vi anbefaler at du vanner 1–2 ganger om uken i perioder uten mye nedbør.
  • Vær oppmerksom på at gjennomvanning kan kreve opptil 10-12 liter vann per plante.
  • Du må imidlertid aldri vanne hekken hver dag, fordi en konstant fuktig jord vil forhindre det naturlige luftskiftet i jorden. Dermed kommer det ikke oksygen ned til røttene, og rotveksten hemmes.
  • Det kan være lurt å legge ut en dryppslange for å redusere vannforbruket og målrette vanningen din. Du kan lese mer om dryppslange her.
  • Den beste måten å kontrollere om du har vannet nok eller ikke, er å undersøke hvor mye vann ferdighekken trenger hjemme hos deg. Test med et spadestikk (30 cm dypt) ved siden av jordklumpen etter vanning, og sjekk om jorden er fuktig i full dybde. OBS! Husk å kontrollere flere steder i rekken av ferdighekk hvis jorden er ujevn på plantestedet.

vand 2

SJEKK OM DU VANN TILSTREKKELIG

Gjødsling

Skal du gi din ferdige hekk de beste forutsetningene, må du sørge for å gjødsle hekken. Vi anbefaler at du gjødsler året du plantet og de påfølgende 2 – 3 årene.

Ferdighekk skal stelles som en vanlig hekk – med gjødsel for å sikre tilstrekkelig næring i jorden, slik at hekken kan vokse. Gi hekken HORNUM hekkgjødsel (NPK 6-2-5) to ganger i året; slut april og slut juni. Når du gjødsler hekken må du bruke ca. 1 dl pr meter hekk. Spre gjødselen på jorden langs hekken slik at gjødselen slippes over det underliggende rotnettet. På denne måten sikrer du nemt enkelt at hekken får riktig næring.
Har du laurbærhegg, liguster eller syrin?
I så fall anbefaler vi at du gjødsler hekken tre ganger i året; 1. april, 1. maj og igjen 1. august. Når du skal gi gjødsel må du bruke ca. 3,5 dl. (ca. 250 g.) HORNUM hekkgjødsel (NPK 6-2-15) pr meter hekk.

Vi anbefaler at du gjødsler året du plantet og de påfølgende 2 – 3 årene.

Gødning

Hekklipping

Det er viktig at du klipper hekken din for å sikre at den holdes tett, og hver gang du klipper hekken på ett sted, skyter hekkens sidegrener ut nærmere hverandre. Hekklipping gir altså god forgrening og tetthet.

Når du skal klippe hekken, avhenger av den spesifikke hekktypen. De spesifikke anbefalingene for hekklipping varierer med hekktypene i sortimentet vårt. Bare søk etter hekktypen din her og les under feltet Pleie hva vi anbefaler med hensyn til hekklipping.

De fleste hekktypene våre tåler å bli klippet med en elektrisk hekksaks, men hvis hekken din er laurbærhegg anbefaler vi en vanlig hekksaks, slik at du ikke risikerer å skade de store bladene ved klipping.

placeholder

Blomster

Blomster er vakre å se på – selv om hekken også bruker mye energi på å produsere disse og senere utvikle bær. Derfor anbefaler vi på visse hekktyper at du fjerner blomstene de første to årene av hekkens levetid. Derfor anbefaler vi på visse hekktyper at du fjerner blomstene de første to årene av hekkens levetid.

Vi anbefaler på visse hekktyper at du fjerner blomstene de første to årene av hekkens levetid. Det anbefaler vi fordi det er bra at hekken i stedet sentrerer all energi på etablering og vekst i den første tiden.

Hvis du har kjøpt en hekktype som for eksempel liguster, laurbær, hagtorn eller en annen hekktype som blomstrer eller får bær, bør du fjerne både bær og blomster de første årene etter planting, slik at hekken i stedet bruker all energi på etablering. Vi anbefaler det spesielt for ligusteren. Vi anbefaler det samme for andre blomstrende hekktyper, f.eks. syrin, men det er ikke et must.

Det er også viktig at du husker å luke jorden for ugress ca. 30 cm på hver side av planten, slik at ugresset ikke skjermer for sollys og dermed vekstpotensial for hekkens nederste grener.

Sådan plejer du din hæk

Derfor er det en fordel af fjerne blomster