Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Liguster liga hæk

Gjødsling av ligusterhekk

For å sikre at ligusterhekket ditt trives best mulig, er det viktig å gi hekken riktig næring. Bruk av gjødsel tilfører næringsstoffer til hekken og stimulerer vekst. Les denne veiledningen og lær hvordan du gjødsler ligusterhekket ditt riktig, og gir hekken de beste vekstvilkårene.

Når bør man gjødsle sin ligusterhekk?

Hvis du bruker organisk gjødsel, anbefaler vi at du gjødsler din ligusterhekk den 1. april, 1. juni og 1. august. Hvis du bruker uorganisk gjødsel, eller en kombinasjon av organisk og uorganisk, anbefaler vi at du gjødsler din ligusterhekk den 1. mai, 1. juli og igjen den 1. september.
Å ha en sunn og velpleiet ligusterhekk krever at du er oppmerksom på næringen i hekken og gir den regelmessig gjødsel. Generelt sett vil du alltid få den beste og sunneste ligusterhekken ved å være flittig med gjødslingen. Du bør være spesielt oppmerksom på gjødslingen de første 2-3 årene etter planting for å gi hekken de beste forutsetningene for å etablere seg. For å holde hekken sunn og frodig, er det lurt å fortsette gjødslingen også etter dette.

Hvis du er usikker på hekkens tilstand, er du velkommen til å sende oss et bilde av din hekk på e-post [email protected]. Vi hjelper deg med å vurdere din ligusterhekks gjødslingstilstand. Skriv kort om din tidligere gjødsling.

Hvor mye gjødsel skal man bruke?

Bruker du organisk gjødsel fra HORNUM, bør du gi din ligusterhekk ca. 3,5 dl (250 g) per meter hekk tre ganger i året den 1. april, 1. juni og 1. august.

Hvis du gir ligusterhekket ditt uorganisk gjødsel (14-3-14), bør du gi 100 g per meter hekk per gang. Hvis du gir en kombinasjon av organisk og uorganisk gjødsel, bør du bruke 100 g organisk gjødsel og 50 g uorganisk gjødsel per meter hekk per gjødsling. Velger du å bruke uorganisk gjødsel alene eller i kombinasjon, bør du gjødsle tre ganger i året den 1. mai, 1. juli og 1. september.

Gjødsling av nyplantede ligusterhekker

Hvis du planter din ligusterhekk fra vår til sen sommer, bør du gi den gjødsel for å tilføre næringsstoffer til hekken. Dette vil bidra til å gi kraftig og sunn vekst. De første årene, mens din ligusterhekk fremdeles er ung, bør du gi den gjødsel flere ganger i året.

Vi anbefaler at du gjødsler din ligusterhekk tre ganger i året.
Med organisk gjødsel (N-P-K 6-2-5) den 1. april, 1. juni og 1. august.
Med uorganisk gjødsel eller en kombinasjon med organisk- og uorganisk gjødsel den 1. mai, 1. juli og 1. september.

Gjødsle din ligusterhekk det året du planter den og de påfølgende 2-3 årene.

Gjødsling av eldre ligusterhekk

En godt etablert ligusterhekk er enkel å ta vare på og krever ikke hyppig tilførsel av næringsstoffer, men det kan fortsatt være nyttig å gi gjødsel minimum én gang i året. Dette vil bidra til å opprettholde hekken og dens grønne blader.

En god måte å følge gjødselbehovet på er å se på bladets farge. For å holde ligusterhekkens vekst sunn og god, skal løvet være mørkegrønt. Hvis hekken er gul eller lys grønn, er det et tegn på mangel på næringsstoffer. Hvis du ikke har gitt gjødsel nylig, er det absolutt på tide å gi ligusterhekken gjødsel. Du vil kunne se at løvet blir grønnere etter 4-6 uker hvis du bruker organisk gjødsel. Hvis du bruker uorganisk gjødsel, vil du se at løvet blir grønnere etter 2-3 uker.

Slik gjødsler du din ligusterhekk

Gjødselprosessen i seg selv er ganske enkel og grei. Strø gjødselen langs jorden ved siden av hekken, slik at gjødselen kan trenge ned i rotsystemet. Prøv å tilføre gjødselen så nært hekkens basis som mulig. Det er viktig å sikre en jevn fordeling, slik at alle deler av hekken får like mye næring.

Gjødselen vil trenge ned i jorden når det regner, eller når du vanner hekken din. Sørg for å vanne gjødselen ned i jorden hvis den tilføres i en tørr periode. Gjødselen vil nemlig virke først når den er vannet ned i jorden.

Hvor mye gjødsel du bør bruke, avhenger både av den valgte gjødselen og jordtypen. For å unngå overgjødsling, er det viktig å holde seg til de anbefalte mengdene. Men husk at de anbefalte mengdene er basert på en vanlig god humusrik hagejord. Hvis jorden din er veldig sandholdig, har den større behov for gjødsel enn en leirholdig jord. Du kan derfor avvike fra de anbefalte mengdene hvis jordtypen din tillater det.

Liguster Atros

Hvilken gjødsel er best for ligusterhekken?

Når du har kontroll på prosessen med å gjødsle ligusterhekken din, dukker det neste viktige spørsmålet opp: Hva er den beste gjødselen for ligusterhekken?

Det finnes utallige forskjellige gjødseltyper for hagen, men den beste for ligusterhekken er en som er spesielt egnet for hekk. Slike gjødselprodukter er utviklet med utgangspunkt i hekkens behov, og det sikrer at ligusterhekken din får de nødvendige næringsstoffene for å trives og utvikle seg optimalt. En balansert uorganisk gjødsel med passende mengder nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) er derfor ideell å bruke hvis du drømmer om en sunn ligusterhekk.

Når du leter etter den beste gjødselen for din ligusterhekk, anbefaler vi å velge organisk gjødsel. Organisk gjødsel frigjør næringsstoffene langsomt over tid, noe som reduserer risikoen for å skade røttene på hekken. Den langsomme frigjøringen av gjødsel betyr at effekten tar tid, men til gjengjeld minimeres risikoen for overgjødsling.

Du kan også velge å bruke en uorganisk gjødsel, som har en raskere effekt. Her er det spesielt viktig å velge riktig NPK-fordeling. Vi anbefaler en NPK 14-3-14 hvis du velger en uorganisk gjødsel. Denne typen gjødsel frigjøres raskt, og man må være forsiktig med å ikke overgjødsle hekken.

Liguster Liga blomster

Organisk gjødsel fra HORNUM

Hos PRIMA FERDIG HEKK bruker vi organisk gjødsel fra HORNUM, som egner seg spesielt godt til stell av ligusterhekken din. Denne gjødselen er 100% organisk og inneholder alle de viktige næringsstoffene for å få en sunn og frodig ligusterhekk. Med en optimal kombinasjon av nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) i et 6-2-5 NPK-forhold, sikrer gjødselen at hekken får en balansert næring.

Gjødselen er kornet, noe som sikrer en jevn fordeling når du sprer den langs hekken. Hvis du bruker gjødsel fra HORNUM, bør du bruke omtrent 3,5 dl (250g) gjødsel per meter hekk. En bøtte er nok til omtrent 15 meter hekk.

FAQ:
Gjødsling av ligusterhekk

Når skal jeg begynne å gjødsle min ligusterhekk?

Vi anbefaler å starte gjødslingen av ligusterhekken om våren, når plantene våkner fra vinterdvale. Hvis du bruker organisk gjødsel, begynn gjerne rundt 1. april. Hvis du bruker uorganisk, begynn rundt 1. mai. Dette vil gi hekken den nødvendige næringen for å trives og vokse sunt.

Hvor ofte og når skal jeg gjødsle min ligusterhekk?

Er hekken nyplantet, bør du være ekstra oppmerksom på å tilføre næringsstoffer til hekken. I de første årene, mens ligusterhekken fortsatt er ung, bør du gi den gjødsel tre ganger i året.

Vi anbefaler at du gjøder din ligusterhekk med organisk gjødsel tre ganger i året: 1. april, 1. juni og 1. august.
Eller med uorganisk – eventuelt i kombinasjon med organisk/uorganisk: 1. mai, 1. juli og 1. september.

Skal jeg gjødsle min ligusterhekk hvert år?

Vi anbefaler at du gjødsler din ligusterhekk det året du planter den og de påfølgende 2-3 årene.

Er din ligusterhekk etablert, krever den ikke like hyppig tilførsel av næringsstoffer, men det kan fortsatt være en god idé å gi gjødsel minimum én gang i året. Dette vil bidra til å opprettholde hekkens trivsel og dens grønne blader.

Hvordan gjødsler jeg min ligusterhekk?

Fordel gjødsel jevnt langs hekken slik at den når ned i rotnettet. Gjødselen trenger ned i jorden når det regner, eller når du vanner din ligusterhekk. Sørg for å vanne hvis du gjødsler i en tørr periode.

Hvilken type gjødsel er best for ligusterhekk?

Den beste gjødselen for ligusterhekk er en som er spesielt egnet for hekk og har en balansert fordeling av nitrogen, fosfor og kalium (N-P-K).

Vi anbefaler å velge organisk gjødsel. Den frigjør næringsstoffene sakte og reduserer risikoen for rødsvidning og overgjødsling.

Hvor mye gjødsel skal jeg bruke?

Hvis du bruker organisk gjødsel fra HORNUM, bør du bruke omtrent 3,5 dl gjødsel per meter ligusterhekk.

Hvordan unngår jeg overgjødsling av min ligusterhekk?

Overgjødsling kan være skadelig for din ligusterhekk. Følg derfor alltid doseringsanbefalingene. Hvis du er usikker, er det bedre å bruke mindre gjødsel og supplere senere hvis nødvendig.

Når skal jeg slutte å gjødsle min ligusterhekk?

Vi anbefaler å avslutte gjødslingen av din ligusterhekk om høsten, før planten går i dvale. Gi derfor gjerne siste runde med gjødsel rundt 1. september. Dette vil hjelpe hekken med å forberede seg på vinteren uten å fremme ny vekst som kan bli skadet av frost.