Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Sjekk jordforholdene før planting

Tre ting er helt essensielle for at din ferdighekk skal få et godt liv hos deg – nemlig kvaliteten på jorden du planter ferdighekken i, jorden under planterennen (undergrunnen), og om du husker å vanne tilstrekkelig.
Pantegropa

3 ting du må være spesielt oppmerksom på før og etter planting

JORDFORHOLD OG VANNING

Det er enkelt og raskt å plante en PRIMA FERDIG HEKK®, og du trenger ikke grønne fingre for å lykkes med plantingen. Tre ting er imidlertid helt avgjørende for at ferdighekken skal få et godt liv hos deg – nemlig kvaliteten på jorden du planter ferdighekken i samt jorden under plantegropa (undergrunnen), og at du husker å vanne tilstrekkelig.

Du må tenke på jorden som et måltid du gir hekken din å leve på. Hva slags måltid tilbyr du plantene dine å leve i og av på plantestedet? Er det et godt måltid som består av god næringsrik og sunn jord, får du glade planter. Tilbyr du et magert måltid bestående av sand eller leire, får hekken problemer med å bli mett og glad. Følg vår enkle jord-guide her, så blir det ganske lett.

De første to årene etter planting må du huske å vanne hekken. Deretter har ferdighekkens rotnett fått så godt tak i undergrunnen at den kan leve uten din hjelp. Hvis det kommer en ekstrem tørkeperiode på 3. året etter planting, må du passe på å vanne dette året. Vanning er nøkkelen til suksess, og litt lenger ned på denne siden viser vi en enkel film som viser deg nøyaktig hva du skal gjøre for å være sikker på at du har vannet tilstrekkelig med dryppslangen.

SJEKK JORDFORHOLDENE I HAGEN

  1. Før du bestiller ferdighekk og begynner å plante, anbefaler vi at du finner frem spaden og går til plantestedet der du planlegger å plante din nye ferdighekk. Nå må du nemlig sjekke jordforholdene slik at du sikrer deg god jord. På denne måten har hekken noe å leve av etter planting.
  2. Grav et hull i jorden og se hvilken type jord du har. Grave gjerne ned til en dybde på 50 cm. Når du graver, kan du raskt se på om du har god jord. God jord er mørkebrun og smuldrende med en god sammensetning av sand, leire og humus. Det betyr at vann, røtter og oksygen kan passere i jorden, mens leire og humus holder på fukt og gir god næring.
    Er du i tvil? Vi er alltid klare til å hjelpe! Hvis du trenger veiledning eller har spørsmål om din jord, er du hjertelig velkommen til å sende et bilde av hullet (gjerne med en dybde på 50 cm) på e-post: [email protected].

Husk å sjekke at jorden ikke er for hard eller ugjennomtrengelig der du vil plante hekken. Hvis dette er tilfelle, må du løsne opp jorden ned til minst 1 meters dybde slik at rotnettet kan skytes ned uten å møte et hardt og ugjennomtrengelig jordlag som hindrer plantens naturlige vekst og trivsel. Disse ekstremt harde jordlagene oppstår vanligvis ved nybygg der tunge maskiner har kjørt over bakken og presset jorden tett sammen. I slik jord kommer ikke plantens røtter gjennom, og derfor må du løsne jorden helt ned til 1 m dybde.

SJEKK JORDFORHOLDENE I HAGEN

SANDHOLDIG JORD

Hva betyr sandholdig jord?

Mange vet at poteter liker sandholdig jord – det er ikke tilfelle for ferdighekk. Sandholdig jord inneholder ikke mye næring for ferdighekkens rotnett, og vann binder seg heller heller ikke godt til sand, så dermed bindes ikke vannet til jorden. Det betyr at plantene raskt må rekke å suge til seg væske før vannet er forbipassert, vannet vil også raskt fordampe i den varme sommertiden. Det er ikke optimalt for ferdighekkens trivsel og mulighet for opptak av vann og næring generelt.

Hva skal du gjøre? 

Du kan gjøre to ting. Enten graver du bort all sanden og skifter ut jorden i plantegropa med vanlig god muldjord, som du kanskje har et annet sted i hagen.

Du kan også blande den eksisterende jorden med organisk jordforbedring, torvmose eller god muldjord. Dette gjør at jorden blir grovere og fuktigere og dermed kan binde vannet, noe som er helt avgjørende for plantenes trivsel.

LEIRHOLDIG JORD

Hva betyr leirholdig jord

Mye leirholdig jord er for kompakt og dermed ugjennomtrengelig for ferdighekkens rotnett. En slik jord holder godt på vannet – faktisk for godt, siden vannet bare kan renne svært langsomt fra gressplenen og ned til ferdighekkens rotnett. Dette er viktig for å slukke plantens tørst og sikre sunne planter som vokser. Derfor må du løsne opp jorden slik at du får mer luft i den.

Hva skal du gjøre? 

Bland din eksisterende leirjord i plantegropa med torvmose – 50 % av hver. Bland det godt sammen i plantegropa. Eller bland den eksisterende leirjorden med vasket grus/sand. Du må kjøpe noe som er  0-4 millimeter i diameter. Bland 50 % av grusen/sanden i din eksisterende leirholdige jord, da har du sikret mer luft og næring i jorden – og blir hekken glad.

MULDJORD

Hva betyr muldjord?

Organiske nedbrutte plantematerialer er kjernen til sunn jord med god krummestruktur, det er også god næring for hekken. Det er egentlig bare døde planter, røtter, gjødsel og hva som ellers finnes i og på jorden av levende ting som har vært gjennom meitemarkene, soppene og bakteriene som først tar for seg av rettene. Når du ikke lenger kan se hva tingene har vært, er de blitt til humus.

Humus i jorden har fantastiske egenskaper hvis vi ser på det fra ferdighekkens side. Den forbedrer strukturen betraktelig, slik at vann og røtter lettere kan trenge gjennom jorden, og når mikroorganismene har tatt for seg av rettene, er det god mat til plantene i form av blant annet nitrogen. Samtidig holder humus på vannet i jorden, slik at den blir mer tørkeresistent.

Hva skal du gjøre?

Ingenting – jorden din trives og mangler ikke noe, det er jo bare helt herlig.

BESTILL DRYPPSLANGE OG SOV GODT OM NATTEN

Vann er nøkkelen til å lykkes med ferdighekken. Når du planter store ferdighekker, er det veldig viktig å passe på vanningen. Les mer om hva du skal gjøre.

 

Når skal dryppslangen brukes?

Vi anbefaler at du kjøper en dryppslange samtidig som du bestiller din nye ferdighekk, slik at du får alt levert samtidig. På den måten er du klar til å lykkes med plantingen av din nye hekk.  Vi anbefaler at dryppslangen legges på jorden umiddelbart etter planting av din nye PRIMA FERDIG HEKK® eller HERKULES HEKK®. Dette gjør vanningen enklere å kontrollere og reduserer vannforbruket. Det første året må du være spesielt oppmerksom på vanningen av din nye ferdighekk.

Slik bruker du dryppslangen

Vi anbefaler at du vanner plantene 1-2 ganger i uken avhengig av hvor varmt det er og hvor mye nedbør det har vært. Vår anbefaling er at du lar den dryppe i fire timer. Når de fire timene er gått, kan du ta et lite spadestikk i jorden så nær hekkplantens rotklump som mulig. På denne måten kan du se om jorden er tørr eller fuktig. Hvis jorden fortsatt er tørr, vanner du mer.

KONTAKT OSS FOR HJELP

Har du spørsmål eller noe annet vi kan være behjelpelige med, er du alltid velkommen til å kontakte oss. Vi sitter klare ved telefonen for å gi deg råd og veiledning. Du kan selvfølgelig også gjerne sende oss en e-post eller kontakte oss via Facebook.

Kontakt oss her

Nyheter

Agnbøk ferdighekk

Artikkel torsdag d. 29 august 2024

Bøk vs. Agnbøk

Begge hekketyper er populære valg, men de har ulike egenskaper som kan gjøre dem mer eller mindre egnet avhengig av dine behov og preferanser. La oss derfor se nærmere på forskjellene mellom bøk og agnbøk.
Laurbærhegg Etna plantet

Artikkel mandag d. 8 april 2024

Fordeler og ulemper med en laurbærhegg

Sådan vander du din hæk

Artikkel fredag d. 31 mars 2023

Vanningsveiledning – lær hvordan du vanner hekken din riktig

Vann er nøkkelen til å lykkes med ferdighekken. Det er viktig at du er oppmerksom på vanning av hekken de første to årene. Her kan du lese hva du må gjøre for å lykkes med vanning av hekken.
PRIMA-FÆRDIG-HÆK-boegehaek-faerdighaek-boeg-150cm

Artikkel onsdag d. 22 mars 2023

Ferdighekk guide

Ferdige hekker er ikke bare ferdige hekker. Derfor, i denne artikkelen, gir vi deg 3 viktige og gode tips om hvordan du enkelt kan få øye på en kvalitets ferdighekk.
Ekspedisjon av PRIMA FERDIG HEKK

Artikkel fredag d. 4 november 2022

Plant i vei i minusgrader

Kan man plante PRIMA FERDIG HEKK i minusgrader? Det spørsmålet får vi ofte når det kalde vinterværet melder sin ankomst. Derfor forklarer vi her hvorfor du gjerne kan plante nå, og hvorfor det faktisk er en fordel på mange måter.
Cecilie-bøg-150cm(700×550)

Artikkel søndag d. 24 april 2022

Bøkehekk – en absolutt hekkfavoritt

Bøk er en av de mest populære hekkene i vårt sortiment. Derfor opplever vi også at mange av spørsmålene vi mottar handler om pleie og håndtering av bøk, samt bøkehekkens pris og når man kan plante en bøkehekk.
Ferdighekk bøk fra PRIMA FERDIG HEKK - Carsten Knudsen Rynkeby Huse

Artikkel tirsdag d. 4 januar 2022

Økonomisk gevinst ved etablering av PRIMA FERDIG HEKK

CARSTEN KNUDSEN A/S valgte å etablere en ferdighekk i stedet for å plante de klassiske små tynne hekkstokkene på slutten av prosjektet. Dette gjorde at de siste 7 av 20 eksklusive utleieboliger bygget i RYNKEBY HUSE ble leid ut svært raskt. Les hvorfor her
Bøg - fagus sylvatica

Artikkel søndag d. 12 desember 2021

5 gode grunner til at du bør velge bøk eller agnbøk

Bøg og avnbøg har mange fordele, som gør dem til særlig populære hækvalg i de danske haver. Vi giver dig i denne artikel 5 gode grunde til at vælge avnbøg eller bøg.
Avnbøg Vinter Premium

Artikkel fredag d. 5 oktober 2018

Gartneren anbefaler – Den sterke og sunne Agnbøk ‘Vinter Premium’

Agnbøk har mange fordeler, noe som gjør det til et spesielt populært hekkvalg i norske hager. Vi gir deg her 4 gode grunner til å velge agnbøk 'Vinter Premium'.
Færdighæk plantes

Artikkel onsdag d. 11 oktober 2017

Lev ut hagedrømmen

Du trenger ikke ha grønne fingre for å plante PRIMA FERDIG HEKK les her hvor enkelt det er å lage vakre, harmoniske hekkrammer med en ny fullvoksen kvalitetshekk fra PRIMA FERDIG HEKK.