Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Bøkehekk med klump

Når du vurderer å investere i en bøkehekk, står du ofte overfor valget mellom en ferdig bøkehekk med klump eller en barrotshekk. Men hva er forskjellen, og hva bør du være oppmerksom på?

Bøkehekk med klump eller barrotshekk?

En vesentlig forskjell mellom de to hekktypene er at ferdige bøkehekker med klump, som er de vi hos PRIMA FERDIG HEKK® selger, leveres med en jordklump rundt røttene. Dette sikrer at røttene blir beskyttet og har tilgang til næringsstoffer og vann fra starten, noe som fremmer en raskere etablering og sunnere vekst.

Barrotsplanter, derimot, leveres uten jord rundt røttene. Selv om barrotsplanter ofte er billigere og lettere å transportere, kan de ha en lengre etableringsperiode og krever mer oppmerksomhet etter planting. Våre ferdige bøkehekker med klump gir dermed en mer umiddelbar og robust løsning som raskt skaper en tett og frodig hekk.

Når skal de to hekktypene plantes ut?

Det er forskjell på når de to typene hekker skal plantes ut, og det er viktig at du planter hekken din på riktig tidspunkt for å sikre optimal vekst og etablering. Dette er blant annet grunnen til at vi har vekstgaranti når du følger vår erfarne veiledning.

Ferdige bøkehekker med klump kan plantes ut i nesten hele vekstsesongen – også i frostvær. Vi anbefaler imidlertid ikke utplanting fra august til midten av oktober, da temperaturen her er for høy. Temperaturer over 25 grader høres ut som en deilig sommerdag for oss mennesker, men for bøkehekken kan det bety kvalitetsforringelse ved opptaking hos oss, under transporten og ved etablering. Om sommeren opplever bøkehekkene nemlig stor vekst, og etter denne trenger den å gå i dvale, slik at den er helt klar til å vokse seg stor og flott i hagen din.

Den store jordklumpen rundt røttene beskytter dem og gir mulighet for en lengre plantingssesong, siden røttene allerede er i et etablert jordmiljø. Vår produksjonsmetode gjør at vi kan levere bøkehekker langt inn i sommermånedene. Men hvis du velger å plante bøkehekken din i de varme månedene, må du være særlig oppmerksom på å vanne den godt – den må nemlig ikke tørke ut.

Barrotsplanter, derimot, må plantes i en mer begrenset periode, typisk om høsten etter løvfall eller tidlig vår før vekstsesongen starter. Barrotsplanterøttene er mer utsatt uten jord rundt seg, og det er viktig å plante dem når de er i dvale, slik at de kan begynne å danne nye røtter før de begynner å bruke energi på å produsere blader og nye skudd.

Når du planter hekken din på de riktige tidspunktene, sikrer du at den etablerer seg best mulig og reduserer risikoen for feilvekst. Derfor gir de ferdige bøkehekkene med klump større fleksibilitet i forhold til plantetidspunkt sammenlignet med barrotshekker.