Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Bøkehekk

Beskjæring av bøkehekken

Beskjæring er en viktig del av vedlikeholdet hvis du ønsker en pen og velstelt bøkehekk. Og for å unngå skader på hekken, er det viktig å utføre beskjæringen korrekt.

I denne guiden gir vi deg tips til hvordan og når du bør beskjære din bøkehekk, slik at den forblir sunn og velstelt.

Beskjæring eller klipping?

Kanskje har du ikke tenkt over at det faktisk er forskjell mellom klipping og beskjæring. Men innen fagspråket er dette to forskjellige ting. Beskjæring innebærer fjerning av mer hekkeplante sammenlignet med klipping, som vanligvis refererer til en mer overfladisk trimming. Beskjæring er ofte nødvendig når hekken enten har blitt for bred eller for høy, og det kreves derfor en mer omfattende innsats.

Her på siden går vi gjennom emnet "beskjæring av bøkehekk". Hvis du derimot leter etter en guide til klipping av bøkehekken, finner du den her: Klipping av bøkehekk.

Når skal man beskjære en bøkehekk?

En bøkehekk kan i utgangspunktet beskjæres året rundt, men det er best å gjøre det når hekken er i dvale. Derfor er det absolutt beste tidspunktet for beskjæring av bøkehekk i vinterperioden (fra november til og med midten av mars). Det er optimalt å beskjære en bøkehekk tidlig på våren, vanligvis rundt februar og mars. På dette tidspunktet er hekken fortsatt i dvale, og det er lettere å se hvordan hekken skal beskjæres. I tillegg vil beskjæring på dette tidspunktet bidra til å stimulere ny vekst, noe som resulterer i en fyldig og tett hekk.

Hvis det ikke er beskjæring, men derimot klipping av bøkehekken du skal utføre, anbefaler vi at du klipper bøkehekk to ganger i året – tidlig på sommeren og igjen om vinteren (i perioden november - mars).

Bøgehæk prima færdig hæk beskæring

Beskjæring av bøkehekk: Slik gjør du

Kraftig beskjæring av bøkehekk

Beskjæring av en bøkehekk er på ingen måte komplisert, og det kan nesten ikke gjøres feil. Du kan beskjære bøkehekken i den bredden og høyden du ønsker, så lenge du lar stammene stå igjen. For å unngå en gjennomsiktig hekk kan du med fordel beskjære toppen og den ene siden det første året, og deretter ta den andre siden året etter.

Vi anbefaler at du beskjærer din bøkehekk litt mer enn du ønsker det ferdige resultatet. Gjerne beskjær ca. 10 cm mer av sidene eller toppen enn det du ønsker for den ferdige hekken. Hvis for eksempel målet er en høyde på 180 cm, kan det være lurt å beskjære den til ca. 170 cm. Hvis målet er en bredde på 70 cm, bør du beskjære hekken til en bredde på 50 cm. Dette er fordi det er behov for å legge til ca. 10 cm på hver side av hekken for å utvikle en ny og tett forgrening.

Når det gjelder selve beskjæringen av din bøkehekk, kan du velge å bruke en rekke forskjellige verktøy, som hver har sine fordeler. Hvis du skal beskjære tykkere grener, er en sag en fordel - enten en håndsag eller en motorsag. Hvis du derimot bare skal ta de tynnere grenene, kan du gjerne bruke en hekksaks til beskjæringen.

Kraftig beskjæring av bøkehekk

Kraftig beskjæring utføres når det er behov for markante endringer i bøkehekkens form eller størrelse. Formålet med en kraftig beskjæring kan være å forynge planten, og det gjøres ved å fjerne en stor del av hekken, som uansett er i ferd med å visne eller på annen måte dø ut. Den intensive beskjæringen vil bidra til å gjenopplive veksten og forbedre den overordnede strukturen på din bøkehekk.

Når du utfører kraftig beskjæring av en bøkehekk, kan du dele prosessen opp. Dette kan gjøres ved å fokusere på toppen og én side det første året, og deretter håndtere resten ett eller to år senere. Denne gradvise tilnærmingen sikrer at bøkehekken forblir sunn og trives, samtidig som den tilpasser seg endringene.

Du trenger ikke å være nervøs for å gjøre noe galt eller overbeskjære hekken. Så lenge du lar stammene stå igjen, kan det ikke gå galt. Hekken vil være åpen en del av den første sommeren, men vil deretter gradvis gjenfinne sin struktur.

Svært kraftig beskjæring av bøkehekken

Hvis hekken trenger en grundig foryngelse og fornyelse, kan det være nødvendig å utføre en svært kraftig beskjæring. Det er mulig å beskjære hekken ned til 10 cm over bakken for på den måten å sette i gang foryngelsen av hele hekken.

Det er imidlertid viktig å påpeke at en så markant beskjæring vanligvis medfører en periode med tilbakevekst, der hekken gradvis vil gjenoppta sin høyde og tetthet. Det er viktig å huske på at denne prosessen kan ta tid, og det er derfor nødvendig å væpne seg med tålmodighet. Det tar en viss tid før hekken oppnår det ønskede utseendet igjen. Perioden med tilbakevekst utgjør en naturlig del av plantens rehabilitering og tilpasning til den kraftige beskjæringen.

Avnbøg hæk

Andre typer av beskjæring

01 Formbeskjæring:

Formbeskjæring er, som navnet antyder, beskjæring hvor man fokuserer på å forme bøkehekken etter ønske. Denne beskjæringsformen krever regelmessig utførelse for å bevare en skarp og veldefinert form på hekken.

02 Reduksjonsbeskjæring:

Reduksjonsbeskjæring, ikke å forveksle med kraftig beskjæring, er en type beskjæring hvor man ønsker å redusere hekkens størrelse enten i høyden eller bredden. Hvis du utfører denne typen beskjæring, bør du gjøre det gradvis for å unngå å skade hekken.

03 Oppfriskningsbeskjæring:

Ved oppfriskningsbeskjæring fjerner man døde grener for å oppnå en sunn hekk med tett vekst. Denne typen beskjæring er viktig for å styrke hekkens tetthet og forebygge sykdommer som kan oppstå fra døde eller syke grener.

FAQ:
Beskjæring av bøkehekken

Når bør man beskjære en bøkehekk?

En bøkehekk kan i utgangspunktet beskjæres året rundt, men det er best å gjøre det når hekken er i dvale. Derfor er det absolutt beste tidspunktet for beskjæring av bøkehekk i vinterperioden (fra november til og med mars).

Hva innebærer kraftig beskjæring av bøkehekk?

Kraftig beskjæring innebærer fjerning av en betydelig mengde vekst eller grener. Formålet med den kraftige beskjæringen er som regel å forynge og fornye planten.

Hvordan utfører man kraftig beskjæring?

For å unngå en gjennomsiktig hekk, kan du dele prosessen over to omganger. Fokuser på toppen og én side det første året, og ta deretter resten ett eller to år etter.

Hva bør man være specielt oppmerksom på ved beskjæring av bøkehekken?

Det er absolutt ikke komplisert å beskjære en bøkehekk, og det kan nesten ikke gjøres feil. Det er bare viktig å bevare stammene, og da kan det ikke gå galt. Du kan ta så mye både av bredde og høyde som du ønsker.

Hvor mye kan jeg beskjære en bøkehekk?

Du kan ta så mye både av bredde og høyde som du ønsker. Så lenge du bevarer stammene i bøkehekken, trenger du ikke å være redd for å fjerne for mye av hekken eller gjøre noe galt.

Hvis du ønsker å beskjære din bøkehekk helt ned, kan du beskjære den ned til 10 cm over jorden.

Hvordan oppnår jeg det beste resultatet av beskjæringen av min bøkehekk?

Vi anbefaler at du beskjærer din bøkehekk litt mer enn du ønsker det ferdige resultatet. Beskjær gjerne ca. 10 cm mer av sidene eller toppen enn du ønsker for den ferdige hekken. Dette skyldes behovet for å tilføye hekken ca. 10 cm på hver side for å utvikle en ny og tett forgrening.

Hvilket verktøy bør jeg bruke til beskjæring av bøkehekk?

Hvis du skal beskjære tykkere grener, er en sag en fordel - enten en håndsag eller en motorsag. Hvis du derimot bare skal ta de tynnere grenene, kan du gjerne bruke en hekksaks til beskjæringen.