Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Gjødsling av bøkehekk

For å ha en sunn og godt vedlikeholdt bøkehekk, er det viktig å være oppmerksom på næringen i hekken og gi den regelmessig gjødsel. I denne veiledningen kan du lære mer om hvordan og når du bør gjødsle din bøkehekk.

Slik gjødsler du bøkehekken

Å gjødsle en bøkehekk bidrar til å holde planten frodig og skaper sunn vekst ved å tilføre næring til planten. Når en bøkehekk skal etablere seg, trenger den spesielt næring. Derfor trenger hekken spesielt gjødsel de første 2-3 årene. Gjødselen tilfører viktige næringsstoffer som styrker plantens vekst og helse.

Det kan også være en fordel å fortsette gjødslingen de påfølgende årene for å styrke hekken ytterligere. Eller hvis din bøkehekk viser tydelige tegn på næringsmangel, som for eksempel gulfarging av bladene, langsom vekst eller tendens til sykdom, er det definitivt verdt å vurdere. Gjødselen bidrar nemlig til å opprettholde en sunn og intens grønn farge.

Vi anbefaler at du gjødsler en nyplantet bøkehekk 2 ganger i året: slutten av april og slutten av juni.

Selve gjødselprosessen er enkel. Fordel gjødselen jevnt på jorden langs hekken og sørg for å plassere den så nær basis som mulig. Det er viktig å spre gjødselen jevnt, slik at alle deler av hekken får næring. Sørg for å vanne gjødselen ned i jorden hvis du gjødsler bøkehekken i en tørr periode.

Mengden gjødsel du trenger til bøkehekken avhenger av hvilken type gjødsel og jord du har. Vi anbefaler at du leser produsentens veiledning for riktig dosering. Husk at anbefalingene er basert på vanlig humusrik hagejord. Hvis du derimot har veldig sandholdig eller leirholdig jord, kan doseringen avvike fra de anbefalte mengdene.

Hvis du er usikker på tilstanden til hekken din og om din bøkehekk trenger gjødsling, er du velkommen til å sende oss et bilde av hekken din på e-post [email protected]. Fortell gjerne hvordan du har gjødslet tidligere.

Hvilken gjødsel til bøkehekk?

For å oppnå en robust og godt vedlikeholdt bøkehekk, er valget av gjødsel også av betydning. En riktig sammensatt gjødsel kan bidra positivt til hekkens trivsel og vekst. Så hvilken gjødsel skal du velge til bøkehekken? Vårt råd er å bruke en gjødsel spesielt designet for løvfellende hekker som bøk. Sørg for å velge en gjødsel med en balansert sammensetning av næringsstoffer. En god gjødsel med passende mengder nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) vil være ideell.

Om du velger å bruke kunstgjødsel eller organisk gjødsel til bøkehekk, er helt opp til deg. En fordel med organisk gjødsel er at den frigjør næringsstoffene gradvis over tid, noe som reduserer risikoen for å svi røttene. Prosessen kan ta litt lenger tid enn med kunstgjødsel, men til gjengjeld er den mer kontrollert, og risikoen for overgjødsling av hekken reduseres. Organisk gjødsel har også fordelen av å bidra til jordforbedring over tid.

Bøkehekk

Gjødsel fra HORNUM

Hos PRIMA FERDIG HEKK bruker vi organisk gjødsel fra HORNUM, som er spesielt egnet for å pleie din bøkehekk. Denne gjødselen er 100% organisk og inneholder alle nødvendige næringsstoffer for å sikre en sunn og frodig bøkehekk. Med riktig kombinasjon av nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) i et forhold på 6-2-5 NPK, sikrer HORNUM-gjødselen at hekken din får en balansert ernæring. Gjødselen består av små korn, noe som sikrer jevn fordeling når den strøs langs bøkehekken.

Ved bruk av HORNUM-gjødsel anbefales det å bruke ca. 1 dl gjødsel per meter hekk. En bøtte holder vanligvis til 50 meter bøkehekk.

FAQ:
Gjødsling av bøkehekk

Når skal man gjødsle en bøkehekk?

Du bør gjødsle din bøkehekk de første 2-3 årene etter planting for å gi planten ekstra næring. Du kan også velge å fortsette gjødslingen etter denne perioden.

Hvis bøkehekken din viser tydelige tegn på næringsmangel, er det også en god idé å bruke gjødsel.

Når er det best å gjødsle en bøkehekk?

Den optimale tiden å gjødsle din bøkehekk er slutten av april og slutten av juni. Disse periodene sikrer at hekken mottar den nødvendige næringen gjennom hele vekstsesongen.

Hvilken gjødsel er best gor bøkehekk?

For en robust og sunn bøkehekk anbefales en gjødsel spesifikt designet for løvfellende hekker som bøk. Velg en gjødsel med en balansert sammensetning av nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K).

Om du velger å bruke kunstgjødsel eller organisk gjødsel til bøkehekken, er helt opp til deg.

Skal man gjødsle en nylig plantet bøkehekk?

Ja, det er en veldig god idé å gjødsle en nylig plantet bøkehekk de første 2-3 årene. Gjødslingen tilfører viktige næringsstoffer som styrker plantens vekst og helse.

Skal man gjødsle bøkehekken hvert år?

For å holde hekken sunn og frodig, kan det være lurt å fortsette å gjødsle selv etter de anbefalte 2-3 årene.

Hvor ofte skal man gjødsle en bøkehekk?

Vi anbefaler at du gjødsler din bøkehekk 2 ganger i året: slutten av april og slutten av juni.