Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Avnbøghæk

Klipping av bøkehekk: Når og hvordan gjør du det?

Klipping er essensielt for å få en fin og tett bøkehekk.

Men når skal du klippe din bøkehekk? Og hvordan gjør du det?
Les vår guide og bli klar til oppgaven.

Klipping av bøkehekken

Den åpenbare grunnen til å klippe bøkehekken er selvfølgelig for å få en fin form. Men det er også mange andre fordeler ved å klippe din bøkehekk jevnlig.

Klipping av bøkehekken bidrar til å opprettholde dens tette og kraftige vekst, noe som sikrer at hekken forblir fyldig og sunn. Ved å fjerne overflødige grener og stimulere veksten av nye, oppnår bøkehekken en fin utvikling. Ved å fjerne gamle og svake grener, skapes det plass til nye, sunne grener.

Når klipper man bøkehekk?

En bøkehekk er veldig enkel å vedlikeholde, også når det gjelder klipping. Du kan nøye deg med å klippe hekken én gang i året hvis det er det du ønsker. Det mest optimale er å klippe en bøkehekk 1-2 ganger i året.

1 gang i året: Hvis du bare klipper hekken én gang i året, bør du vente til sensommeren. På den tiden er veksten begrenset. Du unngår derfor at hekken setter mange nye skudd, slik at du må klippe den igjen før vinteren.

2 gange i året: Hvis du velger å klippe hekken to ganger i året, bør den første klippingen finne sted tidlig i juni. Den andre klippingen bør utføres i vinterperioden, når veksten går i dvale (november - mars). Med den sene klippingen av bøkehekken, vil hekken din være klar for vekstsensongen om våren.

Om du foretrekker å klippe hekken én eller to ganger i året, er helt opp til deg. Men ved å klippe to ganger kan du oppnå en kraftigere tetthet i hekken. Hos PRIMA FERDIG HEKK anbefaler vi at du klipper bøkehekk en gang i året - én gang tidlig i juni og igjen om vinteren (november - midten av april). Det vil gi deg en tett og velstelt bøkehekk.

Bøg - fagus sylvatica

Slik klipper du en bøkehekk

01 1. Form

Når du starter klippingen av bøkehekken, bør du forme hekken slik at den er litt bredere nederst. Tenk på en pyramideform, og klipp for eksempel en bredde på 40 cm på toppen og en bredde på 60-70 cm nederst. Dette skaper ikke bare en stabil struktur, men sikrer også at sollyset når de nedre grenene, slik at hele hekken forblir frisk og grønn.

02 2. Sidene

Start klippingen av bøkehekken ved å klippe sidene i en jevn og rett vinkel, start nederst og jobb deg oppover. For å sikre en pen og symmetrisk form kan du vurdere å bruke en snor som rettesnor hvis du har problemer med å klippe rett. Trim forsiktig og gradvis for å unngå å fjerne for mye om gangen. Ta jevnlige pauser for å se tilbake og evaluere resultatet, og forsikre deg om at hekken har ønsket form. Hvis det er grener som stikker ut og forstyrrer hekkens form, klipp dem nær hovedgrenen for å få det peneste resultatet.

03 3. Toppen

En viktig detalj ved klipping av bøkehekken er å bevare den gjennomgående stammen ved å holde en jevn topp. Fjern overskytende grener forsiktig og gradvis for å unngå å fjerne for mye på en gang. Følg bøkehekkens naturlige form når du klipper toppen. Unngå skarpe vinkler eller skader på hovedgrenene, da dette kan påvirke hekkens vekst og utseende. Når du nærmer deg ønsket høyde, ta et skritt tilbake og evaluer resultatet av din nyklippede bøkehekk.

Klipping av bøkehekk om vinteren

Du har kanskje hørt at du ikke bør klippe en bøkehekk om vinteren, men det er ikke helt korrekt. Faktisk anbefaler vi å utføre den andre klippingen i løpet av vinterperioden, mens veksten er i dvale (vanligvis mellom november og mars).

Ved å klippe bøkehekken om vinteren i stedet for sensommeren, unngår du at hekken din setter nye skudd før vinteren. Med den sene klippingen av bøkehekk om vinteren, sikrer du at hekken er klar for vekstsæsonen om våren.

Det er imidlertid verdt å merke seg at du ikke bør klippe hekken i frostvær. Velg en dag med moderat vær, der temperaturen ikke er for lav, og det ikke er risiko for hard frost.Øverst på formularen

Avnbøg Vinter Premium

Klipping av nyplantet bøkehekk

Du har nettopp plantet en ferdig bøkehekk, men hva med klippingen? Skal du klippe din nyplantede bøkehekk?

Når du kjøper en ferdig bøkehekk hos oss, trenger den bare å studs lett. Hekken har allerede blitt klippet før levering, så du trenger ikke å bekymre deg for det. Studs lett og unngå å fjerne for mye av hekken. Klippingen bidrar til å fremme bøkehekkens tetthet, styrke grenene og sikre at hekken utvikler seg i ønsket form.

Du har også mulighet til å bestille en bøkhekk med topp, som betyr at den ikke er klippet i toppen, men bare på sidene.

Når det gjelder klippingen av toppen på din nyplantede bøkehekk, må du være tålmodig. Det er en god idé å vente med å klippe toppen av bøkehekken til den har nådd ønsket høyde, slik at du unngår å klippe den gjennomgående stammen over. Ved å ha tålmodighet med høydeklippingen sikrer du at bøkehekken oppnår ønsket struktur over tid.

Bøg færdighæk PRIMA FÆRDIGHÆK

FAQ:
Klipping av bøkehekk

Når skal man klippe bøkehekk?

En bøkehekk krever minimalt vedlikehold og bør klippes 1-2 ganger i året.

Hvis du ønsker å klippe hekken bare en gang, bør du gjøre det om sensommeren. Ønsker du derimot å klippe bøkehekken din 2 ganger, bør du klippe første gang primo juni og deretter igjen i vinterperioden (november – mars).

Hvorfor er klipping viktig for min bøkehekk?

Klipping er nøkkelen til å oppnå en fin form og fremme en tett og sunn vekst. Det styrker grenene og skaper plass til nye, sunne skudd.

Kan man klippe bøkehekk i april?

Ja, det er mulig å klippe en bøkehekk i april. April markerer begynnelsen på vekstsesongen, og klipping på dette tidspunktet kan være gunstig for å forme hekken og fremme dens tetthet. Vær imidlertid oppmerksom på å unngå for intens klipping, da hekken fortsatt er i vekst. Trimming av de ytterste delene og forming av hekken er imidlertid vanligvis akseptabelt.

Vår generelle anbefaling er å utføre første klipping av bøkehekken i begynnelsen av juni.

Hvor ofte skal man klippe en bøkehekk?

Vi anbefaler at du klipper din bøkehekk 2 ganger i året – én gang i juni og deretter igjen i vinterperioden (fra november til mars). Dette gir en tett og velpleid bøkehekk.

Kan man klippe bøkehekk om vinteren?

Ja, du kan fint klippe bøkehekk om vinteren når veksten er i dvale. Dette forbereder bøkehekken for vekstsesongen om våren. Unngå imidlertid klipping i frostvær og velg en dag med moderat vær uten risiko for hard frost.

Skal man klippe en nyplantet bøkehekk?

En nyplantet ferdig bøkehekk trenger bare å studs lett. Hekken er allerede klippet før levering, så du trenger ikke å bekymre deg for det. Klipp lett for å fremme bøkehekkens tetthet, styrke grenene og sikre at hekken utvikler seg i ønsket form. Unngå imidlertid å klippe toppen før hekken har nådd ønsket høyde for å unngå å klippe den gjennomgående stammen over.

Hvis du vil ha bøkehekken høyere og tettere, hvordan skal den da klippes?

Du har muligheten til å bestille bøk med topp, hvor toppen ikke er klippet bort. Du bør fokusere på å klippe sidene og unngå å klippe den gjennomgående stammen før bøkehekken har nådd ønsket høyde.