Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Planting av bøkehekk

Å plante en bøkehekk kan umiddelbart virke som et omfattende prosjekt, men i virkeligheten er det langt fra så utfordrende som man kanskje skulle tro. Det er faktisk en enkel og rask prosess. Vi har utarbeidet en trinn-for-trinn guide som gjør hele prosessen enkel å forstå.
Les guiden og bli klokere på hvordan og når du skal plante bøkehekk.

Trinn-for-trinn guide for planting av bøkehekk

Step 1
Forarbeid
Hækplanter ikon
Step 2
Planteavstand
Step 3
Vann plantene
Step 4
Plantegrøft
Step 5
Planting
Step 6
Vann hekken
Step 7
Gjødsling
Step 1

Forberedelse av jorden

Før du kan begynne å plante din nye PRIMA FERDIG bøkeHEKK, er det essensielt å forberede jorden nøye. Gå gjennom jordforholdene og vurder kvaliteten på jorden. Vurder om jordens struktur er tilfredsstillende, eller om det er nødvendig å investere i jordforbedring.

Hvis du er usikker på hvordan jorden for en bøkehekk skal være, kan du lese vår veiledning: Sjekk jordforholdene før planting.

Lars fortæller

Lars forteller om forarbeidet ved en ny bøkehek og hva man bør være spesielt oppmerksom på

Step 2

Planlegging av planteavstand

Bestem den ønskede avstanden mellom hver bøkeplant. Vi anbefaler å plante 3 bøkeplanter per meter for å få en virkelig fin og tett hekk. Du kan også velge å plante bare 2,5 bøkeplanter per meter, men da får du litt mer avstand mellom plantene og dermed også litt mindre tetthet enn med 3 planter.

Hvis du streber etter en ekstra tett bøkehekk, kan du velge å plante i to rader med 30-40 cm avstand mellom radene.

Step 3

Vanning av plantene

Ved mottak av dine bøkeplanter er det avgjørende å sørge for å vanne dem grundig før du planter dem. Gjennomvåt rotklumpen på bøkehekken slik at den er mettet med vann. Du kan eventuelt sette plantene i vann for å sikre grundig vanning og optimal vannabsorpsjon.

Step 4

Graving av plantegrøft

Den plantegrøft du graver skal være 40 cm bredt og 30 cm dypt for å kunne romme roten på bøkeplanten. Når hullet er gravd, løsne jorden i bunnen for å sikre optimal tilførsel av oksygen og drenering rundt hekkens røtter.

Lars planter prima færdighæk

Lars viser hvordan du graver plantegrøfta

Step 5

Planting av bøkehekken

Nå er tiden inne for å plassere bøkeplantene i jorden. Plasser forsiktig bøkeplantene i plantehullet og fyll jord rundt røttene.

Merk at det er viktig å la nettet rundt roten være når du planter bøkehekken. Nettet beskytter roten under hele plantin. Nettet er 100% organisk og blir gradvis til jord etter planting.

Husk å snu bøkeplantene riktig når du planter bøkehekken din. Hver bøkplante har to klippede sider og to uklipte sider. Vend de to uklipte sidene mot hverandre, slik at de lange, strittende grenene kan flettes sammen til en sammenhengende bøkehekk.

Step 5a - Bruk av støttepæler og plastbelagttråd

Vanligvis er det ikke nødvendig å bruke pæler eller tråd når du kjøper bøkehekken din fra PRIMA FERDIG HEKK. Våre bøkehekker leveres med stabile jordklumper som sikrer en solid og stabil posisjon.

Imidlertid kan det være nødvendig å sette opp støttepæler ved planting i områder som er utsatt for kraftig vind. Fest hekken forsiktig til pælene med plastbelagt tråd for ekstra støtte, til den er fullt etablert. Optimal støtte oppnås ved å plassere tråden omtrent 1 meter over jorden med 2 meter mellom pælene.

Lars fortæller

Lars forklarer hvordan du planter en bøkehekk

Step 6

Vanning av bøkehekk

Behovet for vanning avhenger av tidspunktet på året du planter bøkehekken. Ved planting om vinteren (november - mars) er ikke vanning nødvendig.

Derimot er det avgjørende å vanne bøkehekken grundig om våren, sommeren eller høsten. Etter å ha plassert bøkeplantene i plantehullet, fyll 1/3 av hullet med jord og resten med vann. Når vannet har sunket, fortsett å fylle hullet med jord og deretter pakke den godt sammen med foten for å sikre at bøkeplantene står stabilt. Avslutt med ytterligere vanning for å sikre tilstrekkelig fuktighet i den nyplantede jorden.

Fortsett regelmessig vanning til hekken er fullt etablert, spesielt de første to årene etter planting. Dette er avgjørende for å fremme rotvekst og sikre bøkehekkens trivsel. Hvis det oppstår en tørr periode det tredje året, anbefaler vi også å være oppmerksom på vanningen her.

vand 2

Lars viser hvordan du tester om du har vannet bøkehekken tilstrekkelig

Step 7

Gjødsling

Etter planting av bøkehekken om våren/sommeren, anbefaler vi å gjødsle for å styrke hekkens vekst. Gjødsle din nye bøkehekk to ganger i året – slutten av april og slutten av juni. Per meter bøkehekk skal du bruke omtrent 1 desiliter gjødsel.

Les mer om gjødsling her: Gjødsel til bøkehekk.

lars

Lars forteller om pasning av bøkehekken

Når kan man plante bøkehekk?

Det mest optimale tidspunktet for å plante bøkehekk er enten om høsten eller våren, men det utelukker ikke andre tidspunkter. En tommelfingerregel er at du kan plante bøkehekk året rundt, med unntak av høysommertiden når temperaturen overstiger 25 grader. Vår anbefaling er å plante bøkehekk fra midten av oktober til og med juli (uke 41 - uke 30). I denne perioden er temperaturene vanligvis moderate, jorden er varm, og det er vanligvis tilstrekkelig nedbør, noe som hjelper til med å etablere et sterkt rotsystem i bøkehekken.

Høsten er ofte et gunstig tidspunkt å plante bøkehekk. Jorden er fortsatt varm etter sommeren, og plantene har tid til å etablere sine røtter før vinteren. Det kjøligere været reduserer også risikoen for at plantene tørker ut. Samtidig er tidlig vår også en god tid å plante bøkehekker. Ved å plante tidlig på våren gir du plantene tid til å etablere seg før den varme sommerperioden begynner.

Cecilie-bøg-150cm(1000×787)

Når bør man unngå å plante bøkehekk?

Du bør unngå å plante bøkehekk under ekstreme værforhold som tørke med høye temperaturer over 25 grader. Tørke og høye temperaturer fører til økt fordampning av vann og stress for de nyplantede plantene.

Hvis du likevel planlegger å plante bøkehekk om sommeren i varmt vær, må du huske å ta ekstra vare på hekken. Dette inkluderer grundig vanning.

Bøg - fagus sylvatica

Dette trenger du for å plante en bøkehekk

Når du først mottar din ferdighekk, har du 48 timer på å plante den og dermed unngå risikoen for uttørking eller annen form for skade på plantene. Ved å være godt forberedt og følge våre trinnvise instruksjoner, kan du gjøre planting av din bøkehekk til en enkel og problemfri prosess.

Dette trenger du for å plante en bøkehekk:

  • Bøkeplanter
  • En spade
  • En skovl
  • Et målebånd
  • En hageslange og dryppslange til vanving
  • Gjødsel
  • Eventuelt jordforbedring
PRIMA FÆRDIG HÆK plantes

FAQ
Planting av bøkehekk

Når planter man bøkehekk?

Vi anbefaler å plante bøkehekk om høsten eller våren, men det kan gjøres året rundt med unntak av høysommerperioden, når temperaturen overstiger 25 grader. Den optimale periode er fra midten av oktober til og med juli (uke 41 - uke 30).

Hvordan planter man en bøkehekk?

Planting av bøkehekk er en enkel og rask prosess. Vi har utarbeidet en trinn-for-trinn guide som gjør hele prosessen lett forståelig. Les guiden og bli klokere på hvordan og når du skal plante bøkehekk.

Hva trenger jeg for å plante en bøkehekk?

For å plante en bøkehekk trenger du følgende: bøkeplanter, en spade, en skuffe, målebånd, jordforbedring, gjødsel, en hageslange og dryppslange, og eventuelt støttepæler og bindebånd (hvis bøkehekken plantes i spesielt vindutsatte områder).

Hvor mange bøkehekkplanter per meter?

Vi anbefaler å plante 3 bøkehekkplanter per meter for en tett hekk. Alternativt kan du velge 2,5 bøkeplanter per meter for en litt mer spredt hekk, som med tiden vil vokse seg tettere.

Skal jeg bruke støttepæler og bindebånd ved planting av bøkehekk?

Normalt er det ikke nødvendig, men ved kraftig vind kan støttepæler og plastbelagt tråd være nyttig. Bind forsiktig hekken til pælene med tråden for ekstra støtte, til den er fullt etablert.

Når er det beste tidspunktet å plante bøkehekk?

Det beste tidspunktet for planting av bøkehekk er enten om høsten eller våren. Unngå ekstreme værforhold som tørke og høye temperaturer over 25 grader i en periode. Hvis du likevel planter under slike forhold, sørg for ekstra pleie med vanning om sommeren.