Det du må vite før du velger laurbærhegg til hagen din
Laurbærhegg (også kjent som laurbærkirsebær eller Prunus laurocerasus) er en frodig hekk som fra første plantning pryder hagen din med en vakker, grønn fasade. Laurbærhegg har mange fordelaktige egenskaper som kan være til stor nytte for deg, enten du er eier av et hus eller en leilighet, når du skal velge hekk. Men denne hekken stiller også krav til stell, klima, og vedlikehold, som kan være avgjørende for om den er det rette valget for deg.
Her vil vi gjennomgå både fordeler og ulemper ved å ha en ferdighekk i laurbærhegg, så du kan avgjøre om det er det riktige valget for deg.
Fordeler
Alltid eviggrønn
Laurbærhegger velges ofte for sin vakre, stedsegrønne farge som pryder hagen året rundt. Hvis du har en hekk som trives, vil de store, grønne bladene i mai og juni bli dekorert med kremhvite blomster.
Det som kjennetegner laurbærhegg er nettopp løvet som hele året bringer glede med sin vakre farge - også om vinteren, når frosten kommer. Dette er imidlertid en smakssak. Foretrekker du en hekk med løv som skifter farge til de varme høsttonene, er en bøkehekk det du bør velge. Ønsker du derimot en vinterhekk, bør du se nærmere på: liguster, kristtorn, thuja og barlind.
Få en frodig og tett hekk på kort tid
När du köper en färdig häck av lagerhägg från PRIMA FÄRDIG HÄCK är plantorna redan tillväxta till en betydande höjd och täthet, så du direkt får en vacker häck. Det tar därför inte lång tid att etablera en häck som är precis som du önskar.
Det har både sina fördelar och nackdelar. Med en häck som växer kraftigt och har stora blad, krävs det också att du är beredd att lägga ner tid på att hålla den snygg och klippa den noggrant med en sekatör om du vill undvika torra bladkanter och avklippta blad. Av samma anledning är lagerhägg inte det bästa valet för dig som älskar en rak och skarpt klippt häck. Här bör du istället överväga en växt med mindre blad, som till exempel den populära ligusterhäcken.
Ulemper
Vær oppmerksom på det harde norske klimaet
Selv om hekker som bøk og liguster er vanlige i norske hager, er dette mye på grunn av deres evne til å tåle det skiftende og noen ganger harde klimaet i Norge. Laurbærheggen kan være mer følsom og utsatt for frost. Dette betyr at du bør unngå å plassere den på de mest utsatte stedene. Hvis det er større åpne områder i hagen din som ofte er eksponert for vind og vær, kan laurbærhegg være vanskeligere å få til å trives.
Stell og vedlikehold
Laurbærhegg kommer opprinnelig fra varmere strøk i Sør-Europa og Asia. I tillegg til sensitiviteten for streng frost, betyr dette at hekken krever mye vann for å trives. Laurbærheggen trenger vanning en til to ganger i uken, og i tørre perioder kan behovet for vann være enda større. Etter 2-3 år, når hekken er godt etablert, kan du nøye deg med å vanne den i tørre perioder, avhengig av jordtypen din. Foruten vanning, er det nødvendig å gjødsle laurbærheggen årlig, og hyppigheten avhenger av hvilken type gjødsel du velger.
Hvis du vurderer en laurbærhegg til hagen din, er det derfor viktig at du tenker over om du har tid og lyst til å sette deg inn i og ivareta hekkens behov for stell. Foretrekker du en hekk som er tett og kan klippes helt smal, kan liguster eller bøk være et bedre valg for deg.