Tlf. +45 6599 2195

Full Star Full Star Full Star Full Star Half Star 4.7 av 5 stjerner på Trustpilot

Ønsker du å plante frostfølsomme planter om vinteren?

På senhøsten og vinteren ber vi deg sende oss bilder av plantestedet slik at vi kan vurdere om vi kan gi deg vekstgaranti på  barlind, laurbærhegg, liguster ovalifolium, sølvblad og thuja eller om vi vil anbefale deg å vente med å plante til 1. april eller senere. Dette gjør vi fordi laurbærhegger er mer følsomme i de kalde månedene, så her må vi være helt sikre på at vi kan stå inne for forholdene hjemme hos deg.

Vi veileder deg i å plante frostfølsomme planter i de kalde månedene

Vekstgarantien dekker ikke frostskader på følgende planter som er plantet sent på høsten og om vinteren: barlindlaurbærheggliguster ovalifoliumsølvblad og thuja. Vi gir full vekstgaranti på disse planter fra 1. april – 1. juli og hele september. På senhøsten og vinteren ber vi deg sende oss bilder av plantestedet, slik at vi kan vurdere om vi kan gi deg vekstgaranti. Dette gjør vi fordi disse plantene er mer følsomme i de kalde månedene, så her må vi være helt sikre på at vi kan stå inne for forholdene hjemme hos deg. Heldigvis er det enkelt med bilder eller Facetime-opkald.

Det er vinteren som avgjør om du vil lykkes med frostfølsomme planter. Dette betyr at summen av følgende forhold har innflytelse på vinterplantingen:

  • Antall grader per dag, vind, sol, nedbør og når frosten faller har innvirkning. Stille gråværsfrost er f.eks. forskjellig fra en frost som er kombinert med sterk vind og mye sol.
  • Kommer frosten tidlig på høsten, før hekken har vokst, er de mer følsomme. Hvis frosten kommer sent på våren, når hekkplantene har startet oppover saftstrøm, er de også mer følsomme.
  • På dårlig preparert jord kan det ofte være mer vann den første vinteren enn det vil være de neste årene, etter at jorda har fått strukturen tilbake. Er hekken i vann råtner roten og den fryser lettere i roten. Dette kan forebygges ved å sørge for god drenering, men i disse tilfellene vil vi fraråde planting (spesielt på leirjord som er i dårlig struktur). En veldig tørr vinter i sandjord kan derimot gjøre at de eviggrønne hekktypene blir for tørre, da sand ikke holder godt på vannet. Derfor kan det være aktuelt å vanne én gang i løpet av vinteren. Høyde over havet i forhold til området er også et aspekt vi gir råd til om det er trygt å plante vinterstid.

Maksimal minimumsgrader kan vurderes lokalt. Mengden sol og vind (spesielt fra øst og nordøst) kan være forskjellig innenfor samme plot:

  • Hvis den plantes under mulighet for full sol på ferdighekken, er det større risiko for tørkeskader.
  • Plantes den i et stormfullt område med særlig østlig vind, er det større risiko for uttørkingsskader.
  • Både vind og sol kan skjermes med vinterdekkemateriale - (nett eller grangreiner), dog er det vanskelig så fort plantene er over 1 meter høye.
Kontakt oss hvis du ønsker at plante frostfølsommen planter om vinteren

Nå vet du mer om hva vi tar hensyn til i vår kommunikasjon med deg når vi anbefaler eller fraråder vinterplanting. Ring oss på +45 65 99 21 95 eller skriv til oss på [email protected], så hjelper vi deg i mål, slik at du kommer trygt i mål med din nye ferdighekk.

Vinterplantning-Laurbærhegg-fordele-ulemper